Mirco Pruyser
Mirco Pruyser - © ANP

Hockeyers opnieuw in EK-finale

25 augustus 2017
De Nederlandse hockeyers hebben voor de tweede keer op rij de EK-finale bereikt. De regerend kampioen was met 3-1 te sterk voor Engeland.

De doelpunten van Oranje kwamen in het sfeervolle Wagener Stadion op naam van Mirco Pruyser (twee) en Mink van der Weerden.

Nederland speelt zondag in de finale (aanvang: 16.00 uur) tegen België, dat Duitsland via shoot-outs versloeg (2-0, na 2-2 in de reguliere speeltijd). Oranje heeft nog iets recht te zetten tegen de olympische finalist. België droogde afgelopen maandag de thuisploeg met historische cijfers af (0-5).

Nederland gaat zondag op voor de vijfde Europese titel. België, dat voor de tweede keer de eindstrijd heeft gehaald, won nog nooit EK-goud.

Britten dreigender
In het eerste kwart van het duel met Engeland kon Nederland nog niet domineren. Van de Britse ploeg ging meer dreiging uit, maar dankzij een aantal prima reddingen van doelman Pirmin Blaak bleef een achterstand voor Oranje uit. De keeper van Oranje-Rood moest in het tweede kwart, zoals gebruikelijk bij dit EK, zijn plaats weer afstaan aan Sam van der Ven. De goalie van HGC kreeg echter veel minder te doen dan Blaak.

Nederland toonde in het tweede kwart veel meer passie en aanvalslust. De eerste strafcorner van specialist Van der Weerden leverde meteen een treffer op, al was de uitvoering door een slechte stop van Billy Bakker verre van optimaal. Een Engels protest wegens een vermeende technische fout bij Van der Weerden haalde niets uit: 1-0. Amper een minuut later verdubbelde Pruyser de marge met een doeltreffend schot in de korte hoek, 2-0.

Het was opnieuw de behendige Pruyser die na de rust voor 3-0 zorgde. Mark Gleghome verkleinde nog wel de achterstand uit een strafcorner (3-1), maar verder liet Oranje Engeland niet terugkomen. (FOX Sports/ANP)

Hockeysters pakken Europese titel

26 augustus 2017
Hockeysters pakken Europese titel
De Nederlandse hockeysters hebben de Europese titel heroverd. Oranje was in het stampvolle Wagener Stadion met 3-0 te sterk voor België.