Hockeyers prolongeren Europese titel
Hockeyers prolongeren Europese titel - © Pro Shots

Hockeyers prolongeren Europese titel

27 augustus 2017
De Nederlandse hockeymannen hebben voor eigen publiek de Europese titel geprolongeerd. Oranje versloeg België in een boeiende finale met 4-2.

Bij de rust keek de thuisploeg nog tegen een achterstand aan van 0-2. Op karakter en kwaliteit knokte de titelhouder terug.

Dankzij treffers van Robbert Kemperman en Mirco Pruyser begonnen beide teams met een gelijke stand (2-2) aan het vierde en laatste kwart. Daarin schoot Mink van der Weerden zijn ploeg uit de zevende strafcorner op voorsprong. Pruyser besliste het duel in de laatste minuut met zijn zesde EK-treffer.

Historische nederlaag
Amper een week geleden zag de wereld er voor de Nederlandse mannenploeg na de historische nederlaag tegen België in de groepsfase (0-5) nog aanmerkelijk anders uit. Volgens Caldas en zijn manschappen was er echter sprake van een geflatteerde uitslag.

De analyse van het ontnuchterende duel wees uit dat Nederland meer balbezit, meer schietkansen, meer cirkelpenetraties en meer strafcorners (elf) had. België was echter veel scherper in de afronding en beschikte bovendien over een onpasseerbare doelman (Vincent Vanasch).

In een geweldige ambiance verzuimde Oranje zondag in het eerste offensiefje weer op voorsprong te komen. Het technisch behendige België daarentegen toonde meteen het scorende vermogen. Nadat eerst nog een treffer dankzij de videoarbiter werd geannuleerd, knalde Tom Boon raak uit de eerste strafcorner (0-1).

Handvol kansen
Ook in het tweede kwart was België heel effectief daar waar Nederland drie strafcorners en een handvol kansen liet liggen. In de 28e minuut tikte Cédric Charlier de bal fraai achterlangs binnen, 0-2. Een schitterende treffer van Kemperman, die een hoge pass aannam en meteen uithaalde, bracht in de 37e minuut de sfeer terug in het volgepakte Wagener.

Pruyser (twee) en Van der Weerden, die zijn strafcorner bij het aanleggen iets had aangepast, zorgden daarna voor een jubelstemming in het Amsterdamse Bos: 4-2. (ANP)