Chris Froome
Chris Froome - © ANP

Leider Froome onderstreept vorm met etappezege

27 augustus 2017
Chris Froome heeft de negende etappe van de Ronde van Spanje gewonnen.

De Britse klassementsleider was na de 174 kilometer lange etappe vier seconden sneller dan de Colombiaan Johan Esteban Chaves, nadat de Sky-renner in de laatste kilometer van de slotklim op indrukwekkende wijze ontsnapte uit de kopgroep.

De Canadees Michael Woods finishte als derde, voor Wilco Kelderman die vierde werd op acht seconden en goede zaken deed voor het klassement. Sam Oomen, Keldermans ploeggenoot bij Team Sunweb, werd achtste.

In de etappe van Orihuela naar Cumbre del Sol langs de Spaanse kustlijn bepaalde een kopgroep van tien man het tempo. In die groep vluchters zat onder meer Bert-Jan Lindeman, die eerder deze week zijn verbintenis bij LottoNL-Jumbo verlengde tot het eind van 2018.

Zodra de slotklim begon viel de kopgroep van tien uit elkaar. Marc Soler (Movistar) en Tobias Ludvigsson (FDJ) probeerden samen de top te bereiken. De Spanjaard en de Zweed hielden lang stand, maar op vijf kilometer van de finish werd het tweetal ingerekend door het peloton.

In de slotklim leidde Mikel Nieve (Sky) een kopgroep met onder meer Steven Kruijswijk, Kelderman, Oomen en alle klassementsfavorieten naar boven. Binnen een kilometer voor de meet demarreerde Froome. De afzwaaiende Alberto Contador probeerde aan te haken, maar moest de Brit toch laten gaan.

De Tourwinnaar pakte zo in Cumbre del Sol zijn eerste dagzege van het seizoen, daar waar hij in 2015 nog werd afgetroefd door Tom Dumoulin. Chaves, ook Froomes belangrijkste rivaal in het klassement, finishte vier seconden later waardoor diens achterstand in het klassement opliep tot 36 seconden. (ANP)