Eredivisie archief
Eredivisie archief - © FOXSports.NL

Eredivisie zet archief met ruim 1000 video's op YouTube

1 september 2017
De Eredivisie CV heeft samen met de clubs een archief op YouTube gelanceerd. In dit archief zijn ruim 1000 hoogtepunten van de 53 (voormalige) Eredivisieclubs te bekijken, waaronder doelpunten, samenvattingen en zelfs wedstrijden.

Op vrijdag 1 september is het archief officieel gelanceerd bij het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum. In samenwerking met de Eredivisieclubs, ODMedia, Beeld en Geluid, de NOS en Google zijn ruim 1000 memorabele momenten uit 60 jaar Eredivisie online gezet. Unieke beelden van Johan Cruijff, Ruud Gullit, Romário, Luis Suárez, Ronaldo en vele andere iconen, maar ook kampioenswedstrijden, historische overwinningen en andere hoogtepunten. 

Oproep aan fans om het archief te verrijken
Ondanks dat heel wat historische momenten online staan, is het archief nog verre van compleet. De Eredivisie CV roept daarom fans op om ontbrekende beelden te delen.

Alex Tielbeke: "Tijdens onze zoektocht naar archiefbeelden hebben we ontdekt dat veel oude videofragmenten nog op analoge tapes staan. Bijna de helft van deze beelden zijn in de loop der jaren onbruikbaar geworden, onvindbaar of in een aantal gevallen zelfs vernietigd. We willen daarom iedereen die nog over historische beelden van de Eredivisie beschikt, verzoeken om dit met ons te delen. Zo zorgen we er met z'n allen voor dat ons voetbal archief toegankelijk en behouden blijft voor iedereen."

Ruim 1000 video's op 32 YouTube-kanalen
De beelden van de 18 huidige en 13 ex-Eredivisieclubs zijn gepubliceerd op 31 clubspecifieke archiefkanalen, waardoor fans eenvoudig de beelden van hun favoriete club kunnen bekijken. Video's van de 22 voormalig betaald voetbalclubs, zoals FC Amsterdam, HFC Haarlem en RBC Roosendaal, zijn gebundeld op één overkoepelend Eredivisie archief-kanaal. Hier zijn ook de mooiste beelden van de nog actieve betaald voetbalclubs te vinden.

Het Eredivisie-archief is te bekijken op https://www.youtube.com/EredivisieArchiefHome.