Oranje is nog in de race voor deelname aan het WK in Rusland, maar de opdracht is er - ondanks een 3-1 zege op Bulgarije - niet makkelijker op geworden.

Nederland startte, anders dan tegen Frankrijk, met Tonny Vilhena, Kenny Tete en Davy Pröpper.

De middenvelder van Brighton betaalde zijn basisplaats meteen terug: al na acht minuten tikte de ex-PSV'er een prima aanval via Daley Blind en Vincent Janssen binnen: 1-0, Pröppers eerste interlandgoal.

Paal
Maar daarna zakte het spel van Oranje weg naar een te traag en te voorspelbaar niveau. Het was dan ook geen toeval dat de grootste kans na het openingsdoelpunt voor de Bulgaren was: Georgi Kostadinov kopte op de paal, nadat Tete onder de bal was doorgedoken.

Dat spelbeeld veranderde niet in de tweede helft. Nederland vond de voorwaartsen te weinig en als de aanvallers al bediend werden, raakten ze de bal veel te snel kwijt.

Robben
De momenten waarop de bal wel snel van voet tot voet ging, viel er meteen een goal. In minuut acht dus, en opnieuw in de 67ste minuut.

De wederom uitstekend spelende Quincy Promes vond Blind, die aanvoerder Arjen Robben in stelling bracht om simpel te scoren: 2-0.

Het Oranje-publiek was net weer gaan zitten, toen Bulgarije plotseling wat terug deed. Kostadinov mocht volledig vrijstaand de aansluitingstreffer binnenkoppen, alsof de bal op de paal in de eerste helft al geen waarschuwing was.

Promes zorgde voor lucht door tien minuten voor tijd Pröpper met een mooi boogballetje vrij te spelen. De middenvelder kopte knap raak, toch niet echt een specialiteit van hem: 3-1.

Zweden
Zo trok Nederland de noodzakelijke winst binnen, maar uit Wit-Rusland kwam geen goed nieuws. Zweden won daar gemakkelijk met 0-4, zodat Oranje in de onderlinge ontmoeting op 10 oktober in Amsterdam een flink verschil in doelsaldo zal moeten wegpoetsen.

De Zweden hebben nu een saldo van plus elf, Oranje van plus vijf. Zweden moet ook nog tegen dwerg Luxemburg, Nederland reist op datzelfde moment, 7 oktober, naar Wit-Rusland.

Advocaat weet dus dat het karwei er niet makkelijker op is geworden. Desondanks wisselde de bondscoach niet erg aanvallend op het einde.

Nederland had goals nodig, maar pinchhitter Bas Dost bleef het gehele duel op de bank en doelpuntenmaker Pröpper kreeg zelfs voortijdig een publiekswissel.

Na de 4-0 nederlaag tegen Frankrijk vonden sommige spelers het raar dat ze niets wisten van de ontwikkelingen op andere velden. Was dat nu weer zo?

Arjen Robben gaf in zijn interview met FOX Sports aan, dat in ieder geval niet alle spelers van het Nederlands elftal daar van op de hoogte waren. (FOX Sports)