Romelo Lukaku
Romelo Lukaku - © Pro Shots

België als eerste Europese land naar WK

3 september 2017
België heeft zich als eerste Europese land geplaatst voor het WK in Rusland. De ploeg van bondscoach Roberto Martínez won zondag met 1-2 bij Griekenland en komt daarmee in groep H op 22 punten.

De Belgen kunnen met twee wedstrijden te spelen niet meer ingehaald worden door Griekenland en Bosnië-Herzegovina. Bosnië kwam door een overwinning op Gibraltar (0-4) op veertien punten, Griekenland heeft dertien punten.

Het was niet België maar Griekenland dat in de eerste helft de meeste aanspraak maakte op een voorsprong. De Grieken, die moesten winnen om kans te maken op directe kwalificatie, zagen een schot van Anastasios Donis ternauwernood gekeerd worden door de Belgische doelman Thibaut Courtois en een pegel van Kostas Stafylidis belandde op de paal.

Het bleef lang 0-0 in Piraeus. Jan Vertonghen bracht de Belgen in de 70ste minuut met een afstandsschot alsnog op voorsprong. Drie minuten later tikte Zeca de gelijkmaker achter doelman Courtois. Een minuut later herstelde Romelu Lukaku met een kopbal de voorsprong en zorgde definitief voor de Belgische deelname aan het WK.

Bosnië-Herzegovina won zoals verwacht bij laagvlieger Gibraltar (0-4) en nam de tweede plek in de groep over van Griekenland. Edin Dzeko zette de bezoekers in de 35ste minuut op voorsprong. Kenan Kodro maakte na rust de 2-0. In de slotfase liepen de Bosniërs verder uit door Senad Lulic en opnieuw Dzeko.

Ook Estland en Cyprus hebben in theorie nog kans op plek twee in de groep van België. Estland won het onderlinge duel door een treffer in blessuretijd van Mattias Käit. Estland heeft acht punten en Cyprus tien. (ANP)