Arnold Bruggink
Arnold Bruggink - © FOXSports.NL

Bruggink: "De spelers van PSV lieten elkaar in de steek"

17 september 2017
De topper tussen PSV en Feyenoord wordt een interessante, zo vindt ook FOX Sports-analist Arnold Bruggink: "Jorrit Hendrix moet het laten zien" en "De houding van Jürgen Locadia is negatief."

Arnold, wat zijn jouw verwachtingen voor deze clash?
"Ik ben zeer benieuwd naar de reactie van Feyenoord na de nederlaag tegen Manchester City. En het antwoord van PSV na de 2-0 in Heerenveen. Laten de spelers elkaar weer zakken? Want dat gebeurde, ze lieten elkaar in de steek. Duels zoals Heerenveen-uit zijn goede meetmomenten om te zien waar een ploeg staat. Zo'n wedstrijd vertelt veel over een elftal, ook over individuele spelers."

"Kijk bijvoorbeeld naar Jorrit Hendrix. Hij was vorig seizoen niet helemaal gelukkig, omdat hij vond dat hij meer moest spelen. Nu krijgt hij de kans, dus laat het dan ook zien. Jorrit moet aantonen dat hij een basisspeler is, óf een selectiespeler van PSV. Dat is nogal een verschil."

"De 1-4 maken bij NAC, dat geloof ik wel. Het gaat om dit soort potjes, dan moet je er staan. Hendrix komt er nu ook achter dat het een stuk lekkerder is om met Andrés Guardado en Héctor Moreno in je rug te spelen, dan de kar te trekken in dit team."

"Hetzelfde geldt voor Jürgen Locadia. Ik vind zijn houding negatief. Zo van: 'iedereen moet mij hebben'. En een hoop misbaar als het niet gaat zoals hij wil... Maar Jürgen moet beseffen dat hij nu eindelijk de eerste spits is van PSV, zoals hij al heel lang wilde. Laat het dan ook zien! En focus je op de twintig goals die je wilt maken, in plaats van het randgebeuren eromheen."

De vingers wijzen ook naar Phillip Cocu. Is dat terecht?
"Ja, deels wel. Hij is uiteindelijk eindverantwoordelijk. Ik heb begrepen dat PSV zondag Heerenveen vanaf het begin meteen onder druk wilde zetten. Maar vervolgens ging de onzekere achterhoede achteruit lopen en volgden de vleugelaanvallers Steven Bergwijn en Hirving Lozano hun directe tegenstanders niet, terwijl dat wél was afgesproken. Dan kom je in de problemen. Vroeg wisselen? Daar geloof ik niet zo in. Je kunt als trainer spelers ook een kans geven zichzelf te revancheren."

Is Marcel Brands ook debet aan de situatie waarin PSV zit?
"Ja, zoals iedereen binnen de organisatie. Luister: ik twijfel geen moment aan de kwaliteiten van Brands als technisch manager. Maar je kunt je afvragen of hij niet eerder een back-up voor de linksbackpositie klaar had moeten hebben staan. Het is echter gecompliceerder dan de meeste mensen denken. Spelers vinden die sturing geven aan een elftal, die aanvullend zijn op de rest van de selectie; dat is het moeilijkste wat er is."

"Aan de andere kant: PSV heeft al vroeg gecommuniceerd dat ze de jeugd een kans willen geven. De fans waren het daarmee eens. Dus dan kun je ook dit soort ups en downs in een prestatiecurve verwachten."

Klink allemaal logisch, maar wat is er met al het geld gebeurd dat de laatste jaren door spelersverkopen en deelname aan Europees voetbal bij PSV is binnengestroomd?
"Dat weet ik niet. Nu denk ik wel, dat jongens als Guardado, Moreno en Lozano aardig wat kosten. Aan salaris, maar ook aan wat er aan de strijkstok blijft hangen (zaakwaarnemers, red.). Zij hebben de club mooie dingen opgeleverd. Kampioenschappen, overwintering in de Champions League. Dat is natuurlijk ook wat waard, maar nu moet PSV blijkbaar een pas op de plaats maken."

PSV - Feyenoord, een ontmoeting tussen twee clubs die moeten herstellen van een flinke tik.
"Inderdaad. Daarom ben ik zo benieuwd hoe ze zich houden. Welke tactiek hanteert Cocu? Kiest hij weer voor meteen vastzetten en hoge druk, of iets anders? Als ik hem was, ging ik meer teruggetrokken spelen, zodat je zelf meer ruimte krijgt. En wat zet Giovanni van Bronckhorst daar tegenover?" (FOX Sports)