Paul Haarhuis
Paul Haarhuis - © Pro Shots

Tennissers loten Frankrijk, de vrouwen de VS

20 september 2017
De Nederlandse tennissers nemen het volgend jaar in de wereldgroep van de Davis Cup op tegen Frankrijk.

De Fransen, die dit jaar de finale van het landentoernooi spelen tegen België, treden thuis aan en mogen ook de ondergrond bepalen. Dat was het resultaat van de loting in Londen.

Het Nederlandse team van captain Paul Haarhuis won afgelopen weekeinde een play-off tegen Tsjechië en keerde door die zege na vier jaar terug in de wereldgroep.

Robin Haase, Thiemo de Bakker en Matwé Middelkoop stelden op gravel in Den Haag de zege veilig. Dubbelspecialist Jean-Julien Rojer, dit jaar winnaar van de US Open, ontbrak wegens een knieblessure.

Het duel met Frankrijk is van 2 tot en met 4 februari 2018. De Fransen hebben met Jo-Wilfried Tsonga, Lucas Pouille en Richard Gasquet drie spelers in de top dertig van de wereld. Pierre-Hugues Herbert en Nicolas Mahut zijn ervaren dubbelspelers.

Nederland en Frankrijk speelden tien keer eerder tegen elkaar in de Davis Cup. De onderlinge tussenstand is 10-0 in het voordeel van Frankrijk.

In 2009 speelden de twee landen voor de laatste keer tegen elkaar in Maastricht, waar Frankrijk met 4-1 won. De Fransen wonnen de prestigieuze landenstrijd negen keer.

De dames
De Nederlandse tennissters treffen de Verenigde Staten in de eerste ronde van de Fed Cup in 2018. Het team van captain Paul Haarhuis speelt volgens de loting op 10 en 11 februari op eigen bodem en mag de ondergrond bepalen.

Oranje komt uit in wereldgroep I van het mondiale landentoernooi. In april handhaafden de tennissters zich bij de toplanden door met 3-2 van Slowakije te winnen.

Het Nederlands team bestond toen uit Kiki Bertens, Richèl Hogenkamp, Arantxa Rus en Cindy Burger.

Nederland en de Verenigde Staten speelden acht keer eerder tegen elkaar. De onderlinge tussenstand is 6-2 in het voordeel van de VS.

In 1998 namen de twee landen het voor de laatste keer tegen elkaar op, waarbij de VS die ontmoeting met 5-0 won. (FOX Sports/ANP)