Sampson
Sampson - © Pro Shots

In opspraak geraakte bondscoach ontslagen

20 september 2017
Bondscoach Mark Sampson van de Engelse voetbalsters is alsnog ontslagen vanwege racistische opmerkingen die hij maakte in 2014.

De Engelse bond FA sprak de Welshman in een eerder onderzoek naar de beschuldigingen vrij, maar heeft naar eigen zeggen nu pas een rapportage gezien waarin de details staan van zijn ''onbehoorlijke en onaanvaardbare' gedrag jegens vrouwelijke spelers.

Sampson zou voorafgaand aan een duel met Duitsland zijn in Nigeria geboren speelster Eni Aluko hebben aangesproken over haar familie die op de tribune wilde zitten. ''Zorg dat ze geen ebola meebrengen'', zei hij.

De FA vond aanvankelijk geen belastend bewijs. Aluko zou volgens de BBC wel ruim 80.000 euro hebben gekregen voor geheimhouding. In de volledige rapportage die de voetbalbond vorige week onder ogen kreeg, is wel duidelijk bewijs gevonden.

Sampson zat dinsdagavond nog op de bank bij Engeland tijdens het WK-kwalificatieduel met Rusland (6-0). De speelsters van Engeland vierden de doelpunten uitbundig met hun bondscoach.

Engeland strandde dit jaar in de halve finale van het EK door een nederlaag van 3-0 tegen Nederland. (ANP)