Vorig seizoen scoorde Vilhena tegen AZ, links Joris van Overeem
Vorig seizoen scoorde Vilhena tegen AZ, links Joris van Overeem - © Pro Shots

Toppers in het nauw klaar voor rare sprong

1 oktober 2017
Ajax en Feyenoord beleven in de Eredivisie niet hun finest moments. En dan staan beide clubs ook nog eens voor twee lastige uitduels.

Hoewel... Ajax moet naar sc Heerenveen. Op papier is het de nummer zeven tegen de nummer twee (let wel: de Friezen staan tweede!), maar de Amsterdammers voelen zich doorgaans prima in het Abe Lenstra Stadion.

Ajax verloor de laatste acht (!) ontmoetingen op Friese grond niet. De laatste keer dat de hoofdstedelingen onderuit gingen bij Heerenveen, gebeurde dat meteen hard: 5-2.

Van Basten
Die uitslag stond op 5 oktober 2008 op het bord. Lang geleden, maar voor Ajax vertoont dat jaar opvallend veel negatieve kenmerken met het huidige, teleurstellende seizoen.

De Amsterdammers kennen namelijk de slechtste seizoensstart sinds 2008/'09. Ook dat jaar had Ajax na zes duels slechts tien punten verzameld. De tweede nederlaag van de toenmalige hoofdtrainer Marco van Basten en co? Uit, bij Heerenveen.

Zeven op een rij?
Ook Feyenoord heeft er wel eens beter voor gestaan. De Rotterdammers verloren de laatste twee competitieduels: PSV-uit en NAC-thuis.

De laatste keer dat dat gebeurde, was tijdens het seizoen 2015/'16. Toen verloor de ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst meteen zeven keer op rij en kwam de baan van de hoofdcoach op de tocht te staan.

Heel De Kuip hoopt dat dit geen aanzet is voor een nieuwe slechte reeks in de competitie. AZ-uit hoeft, ondanks het lastige affiche, niet direct een nachtmerriescenario voor de landskampioen te betekenen. De Rotterdammers verloren slechts één van de laatste vijf clashes in Alkmaar.

De laatste twee zeges voor Feyenoord in het AFAS Stadion leverden zelfs een doelsaldo van acht voor en slechts één doelpunt tegen op voor de titelhouder.

Twee lastige uitduels op voorhand, maar de geschiedenis leert dat Ajax en Feyenoord als toppers in het nauw rare sprongen kunnen maken. (FOX Sports)

AZ - Feyenoord is zondag 1 oktober vanaf 12.30 uur LIVE te zien op FOX Sports 1

sc Heerenveen - Ajax is zondag 1 oktober vanaf 14.30 uur LIVE te zien op FOX Sports 1