De kwalificatiereeks voor het EK onder 21 is amper twee duels oud, maar het is al de dood of de gladiolen voor Jong Oranje. De komende clashes met Letland en Oekraïne moeten gewonnen worden.

Met één punt uit twee wedstrijden is de ploeg van Art Langeler de kwalificatie slecht begonnen. Het gelijkspel tegen Engeland (1-1) deed de alarmbellen niet direct rinkelen, de nederlaag bij Schotland (2-0) die daarop volgde was echter zeer onverwacht en onwelkom.

Jong Oranje staat voorlopig voorlaatste in groep 4, met drie punten achterstand op Engeland en Oekraïne en twee punten achter de Schotten, die bovendien een wedstrijd minder hebben gespeeld. Alleen de nummer één van elke poule plaatst zich automatisch voor het EK, de vier beste nummers twee spelen een play-off.

Stand in groep 4

Land Gespeeld Punten
1. Jong Oekraïne 2 4
2. Jong Engeland 2 4
3. Jong Schotland 1 3
4. Jong Letland 3 2
5. Jong Oranje 2 1
6. Jong Andorra 2 1

Bij een teleurstellend resultaat vrijdag - tegen Letland - of dinsdag - tegen Oekraïne - dreigen Nederlands grootste talenten dus voor de derde keer op rij naast een EK-eindronde te grijpen. Ook de eindtoernooien van 2015 en 2017 werden niet gehaald.

Talent
Aan kwaliteit en ervaring ontbreekt het Langeler niet. Spelers als Jerry St. Juste, Denzel Dumfries, Timothy Fosu-Mensah, Jairo Riedewald, Riechedly Bazoer, Frenkie de Jong en Bart Ramselaar maakten al de nodige vlieguren in de Eredivisie, Premier League en Bundesliga. 

Aan de bondscoach de taak van die verzameling talent een team te smeden dat de weg omhoog inslaat. (FOX Sports)

Jong Oranje - Jong Letland zie je vrijdag 6 oktober om 18.00 uur LIVE op FOX Sports 1

Jong Oekraïne - Jong Oranje zie je dinsdag 10 oktober om 17.00 uur LIVE op FOX Sports 1