Het Nederlands elftal staat voor een hels karwei. Oranje speelt de cruciale kwalificatieduels met Wit-Rusland en Zweden en moet op een wonder hopen om nog te kunnen schitteren op het WK van 2018.

Zaterdag 7 oktober staat de eerste horde op het programma in Borisov. De opdracht is duidelijk: winnen van Wit-Rusland en het liefst met ruime cijfers. Dat wil zeggen, met meer doelpunten verschil dan Zweden dat tegen Luxemburg gaat doen. Het klinkt misschien makkelijk, maar zo slecht presteert Wit-Rusland de laatste jaren voor eigen publiek niet.

Oranje heeft veel doelpunten nodig omdat Wit-Rusland vorige maand de thuiswedstrijd tegen Zweden met maar liefst 4-0 verloor. Bondscoach Igor Krioesjenko experimenteerde toen met andere spelers en stuurde zijn ploeg voor de verandering met aanvallende opdrachten het speelveld op. Gelet op de uitslag van die interland kan hij tijdens het duel met Oranje zo maar weer terugvallen op een extreem behoudende tactiek.

Stroef Wit-Rusland
Want verdedigen kan Wit-Rusland de laatste jaren wel als het op vertrouwde bodem voetbalt. Van de acht thuiswedstrijden voor het duel met Zweden ging de afgelopen drie jaar alleen een ontmoeting met het ijzersterke Spanje verloren. Met minimaal verschil maar (0-1). De sterren van Frankrijk kwamen niet verder dan een gelijkspel (0-0) en Bulgarije moest een nederlaag incasseren (2-1). In die acht thuisduels incasseerde Wit-Rusland slechts drie tegentreffers.

'Even' ruim winnen bij Wit-Rusland is Oranje nog nooit gelukt. Van de drie eerdere uitduels werden er twee verloren. De enige zege dateert van 7 juni 2003 toen Dick Advocaat ook bondscoach was. Patrick Kluivert en Marc Overmars waren toen de doelpuntenmakers (0-2).

Advocaat: Eerst maar proberen te winnen
Diezelfde Advocaat kan nu alleen maar hopen dat Wit-Rusland net zo lekker probeert aan te vallen als vorige maand tegen Zweden (0-4).

"Ze spelen de laatste wedstrijden steeds met andere spelers. We weten dus niet wat we kunnen verwachten", zegt hij. "Maar winnen bij Wit-Rusland is vaak lastig genoeg. Laten we dat nu eerst proberen voordat we het al over een ruime zege hebben."

Met Danny Blind nog op de bank won Oranje de thuiswedstrijd tegen Wit-Rusland met 4-1. "Ik heb die wedstrijd nog eens bekeken", zei Advocaat. "Maar het had zo maar slecht voor ons kunnen aflopen. Wit-Rusland kreeg goede kansen." 

Pascal Kamperman 
Oranje-watcher voor FOX Sports Pascal Kamperman volgt het Nederlands elftal de hele week op de voet. Al het laatste nieuws, video's en interviews vind je op onze website. (FOX Sports/ANP)