Dick Advocaat geeft Virgil van Dijk een basisplaats voor de uitwedstrijd van het Nederlands elftal zaterdag tegen Wit-Rusland in de WK-kwalificatie.

 

De verdediger speelde vorige week zijn eerste wedstrijd in de hoofdmacht van Southampton in ruim acht maanden. "En ik wist niet hoe snel ik hem erbij moest halen", zei de bondscoach.

Van Dijk miste de tweede helft van het vorige seizoen wegens een enkelblessure. De centrale verdediger ontbrak ook in de eerste wedstrijden van dit seizoen omdat hij een transfer wilde forceren.

"Het maakt mij niet uit of de mensen het raar vinden dat hij meteen speelt", zei Advocaat. "Hij heeft ook al anderhalve wedstrijd in de B-ploeg van Southampton gevoetbald en ik vind dat hij een scherpe indruk maakt. Ik vind dat hij verder is dan Matthijs de Ligt. Daarom kies ik voor hem."

Cillessen
Advocaat wilde zijn basisploeg nog niet helemaal vrijgeven. Wel wilde de bondscoach nog kwijt dat Jasper Cillessen zijn eerste doelman blijft. "Want hij heeft het de laatste interlands gewoon goed gedaan", zei hij over de tweede doelman van FC Barcelona.

De bondscoach heeft even getwijfeld of Oranje met drie of vier verdedigers moet beginnen tegen Wit-Rusland. "Daar ben ik wel uit, maar daar ga ik nu niets over zeggen", zei de Hagenaar.

Oranje moet in de laatste twee groepswedstrijden drie punten en zes doelpunten inlopen op Zweden, dat dinsdag op bezoek komt in de Arena. Advocaat snapt niet dat Oranje moet aftrappen als de uitslag van het duel tussen Zweden en Luxemburg al bekend is. (ANP)