Nederland gaat tegen Wit-Rusland en Zweden voor een narrow escape. FOX Sports-analist Kenneth Perez laat zijn licht schijnen over de krimpende WK-kansen. "Heel de wereld kijkt anders naar Oranje."

Wat we natuurlijk allemaal willen horen van de kenners: gaan we het redden?
"Nee."

Dat vreesden we al. Waarom niet?
"Ik geloof er wel in dat Nederland twee keer kan winnen. Dat is mogelijk, net zo goed als dat het mogelijk is dat dat niet gebeurt. Je kunt niet echt een peil trekken op dit Nederlands elftal."

"Ik kan niet met honderd procent zekerheid zeggen dat Oranje wel even van Zweden wint. Hetzelfde geldt voor Wit-Rusland, maar dat is nog aannemelijk. Ik denk echter dat Nederland op doelsaldo uiteindelijk tekort zal komen."

Er was een lange periode dat wij Nederlanders lekker achterover konden leunen en vooraf een zege voor Oranje konden invullen.
"Dat is echt veranderd. Ik hoor gelukkig steeds meer mensen zo praten. Art Langeler (bondscoach Jong Oranje, red.) nu ook, Dick Advocaat al eerder. Het zegt veel als zelfs de coaches dit naar buiten brengen. Zij hebben vergelijkingsmateriaal, weten waar ze mee gewerkt hebben en waarmee ze nu aan de slag moeten."

"Heel de wereld kijkt trouwens anders naar Oranje. Zo van: 'wat is daarmee gebeurd?'. Alleen de publieke opinie in Nederland wil daar nog niet aan. Ik vond een 3-1 zege op Bulgarije een goede uitslag. Dan nog zijn er mensen die vinden dat dat 5-1 of 6-1 had moeten worden, maar dat is niet meer de realiteit."

Of dekken de trainers zich vast in voor eventueel falen?
"Nee, ik geloof dat zij het echt menen. Als je je enigszins verdiept, zie je het probleem wel. Waar spelen de internationals van nu? Voor welke clubs en hoeveel minuten maken ze daar? Als je dat analyseert, is het niet zo vreemd dat je niet meer zo sterk bent als vroeger."

"Er was een tijd waarin de spelers van Oranje allemaal speelden bij de grootste clubs en daar ook nog eens bepalend waren. Dat is toch wat anders dan meehobbelen bij Bournemouth of niet aan de bak komen bij Tottenham."

Hebben we te maken met te weinig talent? Of halen de trainers er te weinig uit?
"Ik geloof niet in coaches die beweren een voetballer groot te hebben gemaakt. Spelers doen dat zelf. Talent komt er altijd uit, het is alleen wel van belang dat trainers dat talent een podium en houvast bieden."

"Als talent er te weinig of niet is, zoals nu bij het Nederlands elftal, heb je coaches nodig die een organisatie goed kunnen neerzetten en het beste uit niet veel kwaliteit kunnen halen. Zoals Bert van Marwijk in 2010 of Louis van Gaal in 2014."

Dan rijst toch de vraag waarom Georginio Wijnaldum en Kevin Strootman, die wél veel tot alles spelen bij hun clubs, in Oranje vaak tegenvallen.
"Omdat ze bij hun clubs dienstbaar zijn en niet de lijnen hoeven uit te zetten. Dat doen bij Liverpool en Roma andere spelers, Wijnaldum en Strootman hebben daar een heel andere rol. Maar als ze hier zijn, verwachten wij dat ze de boel even op sleeptouw nemen. Die kwaliteiten hebben ze niet.

"Ik vind het overigens jammer dat Strootman er niet bij is. Ik had hem juist nu heel graag aan het werk gezien, met een Davy Klaassen, Tonny Vilhena en/of Wijnaldum om hem heen. Want dan is het middenveld veel beter in balans dan met een Wesley Sneijder erbij."

Kortom: we moeten volle bak vooruit en dan maar hopen dat het genoeg is aan het eind van de rit?
"Je kunt wel van alles willen, maar krijg eerst maar eens een wedstrijd onder controle en probeer 'm te winnen. Vanuit dat standpunt kun je altijd nog verder gaan bouwen. De organisatie, het veroveren van de afvallende bal; dat wordt het belangrijkste voor dit Nederlands elftal, geloof me. Dan pas kun je aanvallen opzetten, die hopelijk resulteren in de juiste hoeveelheid goals."

"De neiging om te denken: dit gaat Oranje wel even doen, is groot. Maar dat is echt geweest, Nederland is van het niveau Zweden, Polen, Denemarken. Denen denken niet meer: shit, we moeten tegen Oranje. Dat is veranderd." (FOX Sports)