Een opmerkelijk besluit door de Kroatische voetbalbond: één wedstrijd voor het einde van de WK-kwalificatie is bondscoach Ante Cacic ontslagen, terwijl het land zich nog gewoon kan plaatsen voor het eindtoernooi in Rusland.

Een dag na het gelijkspel van Kroatië tegen Finland (1-1) hakte de bond de knoop door. "We hebben slechts vier punten behaald uit de laatste vier WK-kwalificatieduels. We moesten ingrijpen, we hadden geen andere keus'', liet voorzitter Davor Suker van de Kroatische voetbalbond weten.

Door de remise van de mannen van Cacic nam IJsland, dat met 0-3 bij Turkije won, de koppositie over in groep I. Kroatië staat keurig tweede, met twee punten achterstand op de lijstaanvoerder. Maar nummer drie Oekraïne is wel dichterbij geslopen.

De Oekraïners wonnen met 0-2 bij Kosovo en hebben nu net zoveel punten als de Kroaten: zeventien. Maandag gaan beide landen, in een allesbeslissende onderlinge ontmoeting, uitmaken welk land rechtstreeks naar Rusland gaat, een play-off moet spelen of thuisblijft.

IJsland speelt op hetzelfde tijdstip (20.45 uur) in Reykjavik tegen het allang uitgeschakelde Kosovo. Oekraïne en Kroatië vliegen elkaar in Kiev in de haren.

Zlatko Dalic, tot voor kort de coach van Al-Ain in de Verenigde Arabische Emiraten, neemt de honneurs van Cacic waar. (FOX Sports)