Het Nederlands elftal weet al voor de aftrap van de wedstrijd tegen Wit-Rusland dat kwalificatie voor het WK bijna onmogelijk is geworden.

Concurrent Zweden won zaterdag met liefst 8-0 van Luxemburg, waardoor het toch al forse verschil in doelsaldo nog veel verder opliep. Oranje moet in Borisov in ieder geval winnen om nog een theoretische kans te houden op WK-kwalificatie.

De ploeg van bondscoach Dick Advocaat heeft nu zes punten achterstand op Zweden, dat na de monsterzege op Luxemburg over een doelsaldo van +19 beschikt. Oranje staat op +5. Het Nederlands elftal ontvangt de Scandinaviërs dinsdag in Amsterdam. Bij een gelijk puntentotaal geeft het doelsaldo de beslissing bij het opmaken van de eindstand in de groep. Zweden gaat nu aan kop met negentien punten uit negen duels, gevolgd door Frankrijk dat zeventien punten heeft en zaterdag in Sofia tegen Bulgarije speelt. Oranje staat derde met dertien punten.

Zweden stond halverwege het duel met Luxemburg in de Friends Arena van Solna, nabij Stockholm, al met 3-0 voor. Aanvoerder Andreas Granqvist (ex-Groningen) benutte in de tiende minuut een strafschop, die handig was versierd door oud-PSV'er Ola Toivonen. Die bereidde daarna twee doelpunten van Marcus Berg voor. Berg, die in de eredivisie voor FC Groningen en PSV speelde, was na rust nog twee keer trefzeker en voerde zijn productie in deze kwalificatiereeks op naar acht doelpunten.

Zweden krikte de toch al fraaie doelcijfers gedurende de tweede helft in hoog tempo op. Granqvist bleef opnieuw koel toen hij weer vanaf elf meter mocht aanleggen en ook Mikael Lustig (kopbal) en Toivonen (met een knappe volley) waren trefzeker.

Luxemburg had vorige maand nog voor een grote verrassing gezorgd door koploper Frankrijk op 0-0 te houden, maar gaf in Solna de doelpunten wel heel makkelijk weg. De ploeg van bondscoach Luc Holtz was zelf nog wel een keer dicht bij een doelpunt via invaller Gerson Rodrigues. De aanvaller van Telstar, die tegen Frankrijk bijna scoorde met een schot op de paal, trapte de bal in kansrijke positie naast het doel. (ANP)