Bondscoach Dick Advocaat zet zijn vraagtekens bij de manier waarop Luxemburg zich zaterdag naar een grote nederlaag liet spelen door Zweden (8-0).

"Dat is een uitslag die vandaag de dag in het topvoetbal niet meer voorkomt. Luxemburg speelde drie weken geleden uit tegen Frankrijk nog met 0-0 gelijk, dan kan je toch niet bedenken dat ze nu met 8-0 verliezen'', zei Advocaat kort voor de aftrap van de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Wit-Rusland bij de NOS.

Een week geleden had de bondscoach op de persconferentie de vraag wat hij doet als Zweden met 8-0 zou winnen nog weggehoond. "Die winnen niet met 8-0, wat is dat nou voor stomme vraag?'', zei hij toen.

"Ik vind het wel vreemd dat ze tegen Frankrijk zo'n beetje met twaalf man verdedigd hebben en nu zwaar op de aanval speelden'', zei Advocaat zaterdag. "Maar dat is geen excuus. We kijken naar onszelf. De opdracht blijft hetzelfde. We moeten winnen en proberen zoveel mogelijk goals te maken. Dan zien we na afloop wel wat we dinsdag tegen Zweden moeten doen. Daar nu al aan denken, heeft zo weinig zin.''

Advocaat weet dat zijn ploeg voor een schier onmogelijke opdracht staat, maar dat wilde hij niet zo uitspreken. "Als ik zo ga staan voor de groep, kunnen we beter helemaal niet spelen.''

De bondscoach heeft naar eigen zeggen niet overwogen om vanwege de monsterscore van Zweden een extra aanvaller op te stellen. "Er staan al vijf aanvallend ingestelde spelers in. Het heeft nog steeds met organisatie te maken. Als ik acht aanvallers opstel, wordt het hier 3-0 voor Wit-Rusland.'' Bas Dost, die vrijdag geblesseerd afhaakte op de training, is volgens hem fit genoeg om in te vallen als dat nodig is. (ANP)