Robert Lewandowski heeft het doelpuntenrecord in een Europese kwalificatiereeks zondag weer wat scherper gesteld. De Poolse spits nam in de gewonnen slotwedstrijd tegen Montenegro (4-2) één treffer voor zijn rekening en kwam daardoor uit op zestien doelpunten in deze WK-kwalificatiecampagne.

Lewandowski moet twee dagen wachten om te weten of hij daarmee de recordboeken in gaat want Cristiano Ronaldo volgt de spits van Bayern München op de voet met vijftien doelpunten.

De Portugese superster kan dinsdag in de laatste wedstrijd tegen Zwitserland, waarin de groepswinst en rechtstreekse kwalificatie voor het WK op het spel staan, zijn productie verder opvoeren en Lewandowski evenaren of misschien zelfs wel overtreffen. Zaterdag kwam Ronaldo weer op gelijke hoogte met Lewandowski door als invaller te scoren tegen Andorra.

Lewandowski was in negen van de tien duels trefzeker. Hij evenaarde daarmee het record van Predrag Mijatovic, die in de kwalificatie voor het WK van 1998 bij elkaar veertien doelpunten maakte voor Joegoslavië. Klaas-Jan Huntelaar was met twaalf treffers topschutter van de kwalificatiereeks voor het EK 2012. (ANP)