Volgens bondscoach Dick Advocaat bestaat er een kans dat Nederland met een grote marge wint van Zweden.

Dat zei Advocaat een dag voor de wedstrijd tegen Zweden in de Johan Cruijff Arena. "Dat het moeilijk gaat worden, dat begrijp ik wel. Maar het blijft voetbal, alles is mogelijk.''

Oranje moet met 7-0 winnen om zich als tweede in de groep voor de play-offs te plaatsen. Mocht dat niet lukken, loopt Nederland weer een eindtoernooi mis.

"Alles is mogelijk", aldus Advocaat, die op een klein wonder hoopt. "Als je met de intentie het veld opstapt dat het toch geen zin meer heeft, dan kan je beter niet aan een wedstrijd beginnen. We moeten in ieder geval strijden voor een goed resultaat. Dat zijn we verplicht aan onszelf, maar ook aan het publiek. Dan zien we na de wedstrijd wel of het genoeg is geweest."

Belletje
De grote 8-0 overwinning van Zweden op Luxemburg zorgde niet voor een optimale motivatie voor de Oranje-spelers. "Iedereen ging gemotiveerd de bus in. En toen hoorde je elke tien minuten een belletje afgaan: 1-0. Na tien minuten: 2-0. Toen was de voorbereiding al weg. Ik kan me voorstellen voor een speler die nog moet spelen, dat dat moeilijk valt."

In zijn 59 interlands als bondscoach van Oranje won Advocaat slechts eenmaal met 7-0, tegen San Marino in 1993. De huidige ploeg van Zweden is van een ander kaliber. Die verpletterde zaterdag Luxemburg met 8-0 en versloeg in juni zelfs Frankrijk (2-1).

"Dat was een uitslag die ik niet had'', bekende Advocaat. "Als we Zweden verslaan, dan hebben we sinds mijn terugkeer in vijf duels twaalf punten gehaald. Vooraf had ik gedacht dat dit genoeg zou zijn voor minimaal de tweede plaats.''

Hoewel Oranje minimaal zeven keer moet scoren tegen Zweden, laat Advocaat zijn ploeg niet vol op de aanval spelen. Net als zaterdag tegen Wit-Rusland koppelt hij Vincent Janssen niet vanaf het eerste fluitsignaal aan Bas Dost.

"We kiezen voor een elftal dat in onze ogen de meeste kans heeft op een zo goed mogelijk resultaat'', zei hij. "We gaan aanvallen met opkomende backs, maar niet met een tweede centrumspits.'' (FOX Sports)