IJsland
IJsland - © ANP

IJsland en Servië naar WK, play-offs voor Ierland en Kroatië

9 oktober 2017
IJsland debuteert volgend jaar op een WK. De formatie van bondscoach Heimir Hallgrimsson stelde maandag rechtstreekse kwalificatie voor Rusland veilig door te winnen van Kosovo: 2-0.

Vorig jaar speelde IJsland voor de eerste keer op een internationale eindronde, de Europese titelstrijd in Frankrijk. Het land reikte daar tot de kwartfinale.

Tegen Kosovo, afgetekend nummer laatst in groep I, kwam IJsland in de 40ste minuut op voorsprong door Gyfli Sigurdsson. Jóhann Berg Gudmundsson, ex-AZ, nam in de 68ste minuut alle twijfels weg.

Door een 0-2 zege in Oekraïne eindigde Kroatië op de tweede plaats. Het land is daarmee zeker van de play-offs. Beide treffers kwamen op naam van Andrej Kramaric.

Ieren dompelen Wales in rouw
​Servië plaatste zich met veel moeite. De koploper van groep D versloeg voor eigen publiek het al dik uitgeschakelde Georgië met 1-0. Het bevrijdende doelpunt viel in de 74ste minuut en kwam op naam van Aleksandar Prijovic.

Ierland verzekerde zich van de tweede plek in de poule dankzij een ook al benauwde zege in en op Wales (0-1). James McClean hield zijn ploeg na de rust in de WK-race. Wales, nog tweede bij het begin van de laatste speelronde, was de grote verliezer in deze groep.

Slowakije baalt?
Eerder stelden ook al Noord-Ierland, Denemarken en Italië deelname aan de play-offs veilig.

Dinsdag komen de nummers twee er nog bij uit de groepen A (met Nederland), B (Zwitserland of Portugal) en H (Griekenland of Bosnië-Herzegovina).

Het uitgespeelde Slowakije uit groep F valt volgens databureau Gracenote af als slechtste nummer twee, mits Griekenland de tweede plek tegen het nog puntloze Gibraltar vasthoudt. (FOX Sports/ANP)

 

Gerelateerd