De Nederlandse voetbalsters starten de kwalificatiereeks die moet leiden naar het WK van 2019 in Frankrijk zonder Kika van Es.

De linksback van Oranje en FC Twente kampt met een knieblessure.

Van Es, afgelopen zomer een vaste waarde in het elftal dat de Europese titel veroverde, mist daardoor de oefeninterland tegen Oostenrijk en de eerste WK-kwalificatiewedstrijd tegen Noorwegen.

Martens
Bondscoach Sarina Wiegman maakte dinsdag haar selectie van 23 speelsters bekend. Op Van Es na zitten daar alle basisspeelsters uit de 'gouden' EK-ploeg bij, onder wie Lieke Martens, die eind augustus werd gekozen tot beste voetbalster van Europa.

De linksbuiten van FC Barcelona behoort ook tot de drie kandidaten voor de mondiale prijs van wereldvoetbalbond FIFA. Wiegman maakt kans op de FIFA-prijs voor beste coach in het vrouwenvoetbal.

Op 23 oktober, een dag voor de wedstrijd tegen Oostenrijk, worden de winnaars gehuldigd. Oranje speelt de openingswedstrijd van de WK-kwalificatie in het uitverkochte stadion van FC Groningen.

WK
De selectie telt met Lize Kop en Myrthe Moorrees twee voetbalsters die nog wachten op hun debuut. Nederland treft naast Noorwegen ook Ierland, Noord-Ierland en Slowakije in de poule.

De zeven groepswinnaars gaan rechtstreeks naar het WK, de vier beste nummers twee strijden in een dubbele play-off om het laatste ticket.

Selectie Oranje: Lineth Beerensteyn (Bayern München), Angela Christ (PSV), Anouk Dekker (Montpellier), Merel van Dongen (Ajax), Daniëlle van de Donk (Arsenal), Sisca Folkertsma (Ajax), Stefanie van der Gragt (Ajax), Jackie Groenen (Frankfurt), Renate Jansen (FC Twente), Dominique Janssen (Arsenal), Danique Kerkdijk (Bristol City), Lize Kop (Ajax), Vanity Lewerissa (PSV), Desiree van Lunteren (Ajax), Lieke Martens (FC Barcelona), Vivianne Miedema (Arsenal), Liza van der Most (Ajax), Myrthe Moorrees (FC Twente), Jill Roord (Bayern München), Shanice van de Sanden (Olympique Lyon), Sherida Spitse (FC Twente), Sari van Veenendaal (Arsenal) en Kelly Zeeman (Ajax). (FOX Sports/ANP)

Oostenrijk - Nederland is op donderdag 19 oktober vanaf 20.30 uur LIVE te zien op FOX Sports 5

Nederland - Noorwegen is  op dinsdag 24 oktober vanaf 18.55 uur LIVE te zien op FOX Sports 3