Oranje heeft de WK-kwalificatie afgesloten met een overwinning op Zweden, die niet groot genoeg was om nog kans te maken op deelname in Rusland: 2-0. Daarom kon de aandacht na afloop snel verlegd worden naar Arjen Robben, die afscheid neemt bij het Nederlands elftal.

Tranen
Bij het volkslied had aanvoerder Arjen Robben de tranen al in de ogen staan, een eerste teken dat hij bezig was aan zijn 96ste en laatste interland.

In een niet bijster goed gevulde Johan Cruijff Arena probeerde de afzwaaiende aanvoerder meteen vanaf het eerste fluitsignaal Oranje bij de hand te nemen.

Daarna ging de aanvaller van Bayern München met zijn kenmerkende dribbels gepassioneerd op zoek naar de eerste van zeven goals, die Nederland nodig had om over Zweden heen te gaan en nog kans te maken op WK-deelname.

Die eerste kwam er, vanaf de strafschopstip. Robben nam zijn verantwoordelijkheid, maar ook wel erg veel risico vanaf elf meter. Zijn mislukte Panenka viel maar net over het been van doelman Robin Olsen heen: 1-0.

Kansen
Als Nederland echt hoop had willen koppelen aan die vroege voorsprong, dan hadden Kenny Tete en Vincent Janssen de uitstekende mogelijkheden vlak daarna moeten benutten. In dat geval waren de Zweden misschien nerveus geworden. Ze faalden echter hopeloos.

In plaats daarvan scoorde alleen Robben nog een keer, juist hij. En hoe! De aanvaller poeierde snoeihard binnen, na een goede actie van Ryan Babel.

Zweden kreeg via onder anderen Marcus Berg ook uitstekende kansen, maar Oranje hield het doel schoon. Bondscoach Dick Advocaat probeerde met een slotoffensief voor een wonder te zorgen, door onder anderen Bas Dost en Davy Klaassen te laten invallen, maar de benodigde 7-0 zat er niet meer in.

Zo eindigt Nederland op doelsaldo als derde in de poule, achter groepswinnaar Frankrijk en Zweden. Wat rest zijn de gedachten aan een weergaloze Arjen Robben, die Oranje vaak mooie en onvergetelijke momenten bracht. (FOX Sports)