Met een ultieme zege op koploper Zwitserland heeft Portugal zich in Lissabon alsnog direct geplaatst voor het WK: 2-0.

De Europese kampioen versloeg de grote rivaal, die voor aanvang nog zonder puntenverlies was in groep B, door treffers van Johan Djourou (eigen doel) en André Silva.

Dankzij de afsluitende overwinning kwam de ploeg van bondscoach Fernando Santos in de eindstand in punten op gelijke hoogte met de Zwitsers. Op basis van een beter doelsaldo verzekerde Portugal zich van het begeerde WK-ticket en moet Zwitserland als nummer twee de play-offs in.

Nerveus begin
Zichtbaar nerveus begonnen beide ploegen in Estádio da Luz aan de 'finale'. Portugal bleek voor eigen publiek iets beter bestand tegen de grote druk.

Dat werd in de 41e minuut eens te meer duidelijk. Onder druk van middenvelder João Mário werkte Djourou de bal in eigen doel, 1-0.

Na de pauze maakte Silva er van dichtbij snel 2-0 van, waarna de weg naar Rusland voor Portugal volledig open lag. Zwitserland kon er niets meer aan doen.

Grieken naar play-offs
In groep H verzekerde Griekenland zich van de tweede plaats achter België, door een 4-0 zege op Gibraltar. Kostantinos Mitroglou (twee), Vassilis Torosidis en Giannis Gianniotas verzorgden de goals.

België verzekerde zich via een 4-0 zege op Cyprus van een plaats in de top zeven van de wereldranglijst, goed voor de status van groepshoofd bij de WK-loting op 1 december in Moskou.

De overwinning kwam in Brussel vrij soepel tot stand dankzij treffers van Eden Hazard (twee), zijn broer Thorgan Hazard en invaller Romelu Lukaku. Jan Vertonghen speelde, als aanvoerder, zijn 97e interland en is nu Belgisch recordinternational. (FOX Sports/ANP)