Ospina ligt op de grond na de doeltreffende en goedgekeurde vrije trap van Guerrero
Ospina ligt op de grond na de doeltreffende en goedgekeurde vrije trap van Guerrero - © Pro Shots

Niet oplettende Ospina helpt Peru handje richting Rusland

11 oktober 2017
Peru kwalificeerde zich vannacht voor de play-offs voor het WK in Rusland. Maar op wat voor manier, daar raken Zuid-Amerikaanse media en fans niet over uitgesproken.

Er is namelijk nogal wat te doen over de zeer belangrijke gelijkmaker van Peruaan José Paulo Guerrero. De spits van Flamengo scoorde tegen Colombia (1-1), maar zijn rake vrije trap deed de wenkbrauwen fronsen.

Indirect
Wat was het geval? Scheidsrechter Sandro Ricci hield vlak voor het nemen van de free kick overduidelijk zijn hand omhoog. Het teken in de arbitrage voor een indirecte vrije trap.

Guerrero schoot de bal echter meteen op doel en het werd nog een goal ook. Normaal gesproken keurt de leidsman het doelpunt af, maar niet in dit geval.

Waarom niet? De Colombiaanse doelman David Ospina raakte de bal nog aan voordat die in het doel verdween. De bal had dus twee aanrakingen gehad en de goal werd geldig verklaard, ondanks protesten van Ospina en andere spelers van Colombia.

Chili kind van de rekening
Peru, met ook Feyenoorder Renato Tapia in de gelederen, eindigde door de remise als vijfde in de WK-kwalificatiepoule en gaat in de play-offs met Nieuw-Zeeland strijden om een plek in Rusland.

Chili werd het kind van de rekening door de juiste, maar voor hen zure, beslissing van Ricci. De Zuid-Amerikaanse kampioen stond voor de laatste speelronde op de derde plaats, maar verloor in São Paulo met 3-0 van Brazilië en duikelde daardoor naar plek zes.

Op basis van het doelsaldo moest Chili, de ploeg van onder anderen Alexis Sánchez en Arturo Vidal, Peru voor zich dulden. (FOX Sports)