Renato Tapia heeft afstand genomen van de suggestie dat Peru met Colombia zou hebben afgesproken hun onderlinge wedstrijd op een gelijkspel te laten uitdraaien.

In Zuid-Amerikaanse media werd de verdediger van Feyenoord geciteerd. Hij zou tijdens het WK-kwalificatieduel een gesprek met de Colombiaanse spits Radamel Falcao hebben gehad over het 'uitspelen' van de 1-1.

Dat werd uiteindelijk ook de einduitslag, waardoor Colombia zich plaatste voor het eindtoernooi in Rusland en Peru naar de play-offs gaat, ten koste van Chili. Er werd zelfs al gesproken over 'Het Pact van Lima'.

'Absolute leugen'
Tapia zou hebben gezegd dat zij vijf minuten voor tijd werden benaderd door de Colombianen. "Zij wisten van de situatie op de andere velden. We hebben gedaan wat we moesten doen. Ik sprak met Falcao en hij vertelde mij dat we beide door waren. Dus daar waren we blij mee."

In een verklaring op Twitter en Facebook ontkent een woedende Tapia die woorden op donderdag. "Het is een absolute leugen dat er sprake is van een overeenkomst met de Colombiaanse spelers. Dat stoort mij. Iedere voetballer wil winnen."

Volgens Tapia speelden in de laatste minuten de zenuwen Peru parten. "De angst heeft het in de laatste minuten van ons overgenomen. Uit de beelden blijkt ook dat we wat in de war zijn."

Falcao gaf toe dat het gesprek ging over de tussenstanden bij de andere kwalificatiewedstrijden. "Dat wilde ik iedereen laten weten. We speelden met die tussenstanden in ons achterhoofd." (FOX Sports)