Angelos Charisteas in duel met Andre Bahia
Angelos Charisteas in duel met Andre Bahia - © Pro Shots

De Klassieker: Vijf spelers die voor Feyenoord én Ajax uitkwamen

17 oktober 2017
We tellen af naar De Klassieker. Over vijf dagen clashen Feyenoord en Ajax in De Kuip, daarom: vijf opvallende spelers die ondanks de onderlinge rivaliteit voor beide clubs uitkwamen.

Johan Cruijff
Het is niet voor niets dat de Amsterdam Arena binnenkort officieel wordt omgedoopt tot Johan Cruijff Arena. De legendarische nummer 14 is het boegbeeld van Ajax, en daarom is het des te opvallender dat Cruijff ook voor Feyenoord uitkwam.

In het seizoen 1983/1984 speelde Cruijff voor de aartsrivaal, als wraak op Ajax. De Amsterdammers verlengden het contract van Cruijff niet omdat men de voorkeur gaf aan de jeugd, met Marco van Basten, Frank Rijkaard en Ronald Koeman. Cruijffs wraak was zoet, hij maakte Feyenoord in dat seizoen landskampioen.

Johan Cruijff (rechts) in het shirt van Feyenoord | Pro Shots

Ronald Koeman
Als speler én trainer stond Ronald Koeman onder contract bij Ajax en Feyenoord. Hij kwam als speler naar Ajax om Johan Cruijff op te volgen na diens vertrek naar Rotterdam. Ondanks het kampioenschap van Feyenoord maakte Ajax indruk in de thuiswedstrijd tegen de aartsrivaal. Met Koeman als een van de uitblinkers werd er met 8-2 gewonnen.

Nadat hij zijn spelersloopbaan afsloot bij Feyenoord, na zes seizoenen Barcelona, keerde Koeman in 2001 als trainer terug bij Ajax. Daar pakte hij direct de dubbel en in het seizoen 2003/2004 won hij in Amsterdam zijn tweede landstitel. Toen hij in 2011 Mario Been opvolgde bij Feyenoord, werd hij de eerste persoon ooit die als speler én trainer werkzaam was voor de traditionele top drie van Nederland: Ajax, Feyenoord en PSV.

Ronald Koeman als aanvoerder van Feyenoord met Danny Blind | Pro Shots

Angelos Charisteas
Als Ronald Koeman bij Ajax in 2004 op zoek moet naar een vervanger voor de vertrokken Zlatan Ibrahimovic, haalt hij de Griek Angelos Charisteas naar Amsterdam. In eigen land is de spits een held dankzij zijn winnende treffer in de EK-finale tegen Portugal, maar bij Ajax heeft Charisteas moeite om de hoge verwachtingen waar te maken.

In de winterstop van het seizoen 2005/2006 maakt Klaas-Jan Huntelaar de overstap van sc Heerenveen naar de Amsterdam Arena. Charisteas raakt zijn basisplaats definitief kwijt en vertrekt naar Feyenoord, waar hij Dirk Kuijt moet doen vergeten. Ook in De Kuip, waar de supporters niet op zijn komst zitten te wachten, slaagt de Griek niet. Na één seizoen bij Feyenoord keert hij terug naar Duitsland.

Leonardo (rechts) in actie namens Ajax tegen Feyenoord | Pro Shots

Leonardo
Op jonge leeftijd kwam Leonardo de Vitor Santiago naar Feyenoord, waar hij doorbrak als profvoetballer. Als 17-jarige debuteerde hij in het eerste elftal van de Rotterdammers, een ster leek geboren. In zijn eerste twee seizoenen scoorde hij vier keer in 44 wedstrijden en won hij de UEFA Cup in 2002. Maar mede door blessureleed werd zijn periode in het eerste elftal nooit een succes.

In 2006 tekende Leonardo bij NAC en behoedde hij de club uit Breda voor degradatie met 8 doelpunten. Na één seizoen in Brabant pikte Ajax hem op, maar ook in Amsterdam had de Braziliaan last van blessureleed. Hij beleefde een aantal glorieuze momenten in het Ajax-shirt maar werd nooit een vaste waarde en keerde in 2009 transfervrij terug bij NAC.

Kenneth Vermeer (rechts) schudt Jasper Cillessen de hand | Pro Shots

Kenneth Vermeer
Naast Jan-Arie van der Heijden is Kenneth Vermeer de enige speler in de huidige Feyenoord-selectie met een verleden bij Ajax. Vermeer kende na een verhuurperiode aan Willem II als eerste keeper succesvolle jaren in Amsterdam, maar werd in 2013 voorbijgestreefd door Jasper Cillessen.

Ondanks zijn reserverol liet Vermeer in de KNVB Beker en bij Jong Ajax zien dat hij nog steeds een uitstekende keeper was. Feyenoord profiteerde van de situatie en haalde hem naar De Kuip, waar Vermeer wel eerste keeper werd. De overstap werd hem door Ajax-fans niet in dank afgenomen. Vermeer groeide uit tot de onbetwiste nummer één van Feyenoord, maar moest door langdurig blessureleed toch weer genoegen nemen met een rol als tweede keeper achter Brad Jones.

Ook Ajax heeft een doelman in de huidige selectie die voor de aartsrivaal speelde. Kostas Lamprou kwam tot 14 optredens voor Feyenoord in de Eredivisie. (FOX Sports)