Luuk de Jong in duel met Guram Kashia
Luuk de Jong in duel met Guram Kashia - © Pro Shots

Speelronde 10: Spanning in Gelredome

28 oktober 2017
Van de traditionele top drie staat PSV komend weekend voor de lastigste opgave. Althans, op papier dan. De koploper gaat op bezoek bij nummer vier Vitesse.

Vitesse - PSV, zondag 12.30 uur, FS1
De thuisploeg heeft zijn laatste zeven Eredivisie-duels met de Eindhovenaren (thuis én uit) allemaal verloren en kwam in de laatste zes ontmoetingen zelfs helemaal niet tot scoren.

De laatste thuiszege dateert van 16 februari 1997, toen Vitesse dankzij een goal van Arco Jochemsen met 1-0 won. Phillip Cocu speelde destijds mee bij PSV.

Topscorer Hirving Lozano (zeven goals) kan de eerste speler worden die in zeven van zijn eerste acht Eredivisie-wedstrijden scoort.

FC Utrecht - NAC Breda, zondag 14.30 uur, FS1
Alleen op bezoek bij Willem II en N.E.C. (beide elf) boekte NAC Breda meer uitoverwinningen in de Eredivisie dan op FC Utrecht (tien).

De Domstedelingen wonnen slechts één van hun laatste vijf Eredivisie-wedstrijden en kregen in die duels zestien doelpunten tegen.

Ook de Bredanaars staan er niet goed op. NAC verloor vier van zijn laatste vijf uitduels in de Eredivisie en scoorde in geen van zijn laatste drie competitiewedstrijden.

Sparta Rotterdam - FC Groningen, zondag 14.30 uur, FS3
De Kasteelheren wonnen in de Eredivisie geen van hun laatste acht ontmoetingen met FC Groningen. De laatste zege dateert van 26 december 2006, toen Edwin van Bueren de enige treffer maakte: 0-1.

Op 13 december 2009 won FC Groningen voor het laatst op Spangen in Eredivisie-verband. Mede dankzij een hattrick van Thomas Enevoldsen (nu NAC Breda) zegevierde de ploeg van toenmalig trainer Ron Jans die dag met 2-4.

In de 31 wedstrijden zonder Mimoun Mahi scoorde FC Groningen gemiddeld vaker (1,52) dan met de nu door de club geschorste aanvaller: 1,26.

sc Heerenveen - AZ, zondag 16.45 uur, FS1
De Friezen scoorden in de laatste vier Eredivisie-seizoenen tegen geen enkele ploeg zo vaak als tegen AZ: 23 keer.

Ook in thuisduels produceerde sc Heerenveen in deze periode tegen geen enkele ploeg meer treffers dan tegen de Alkmaarders: veertien.

De ploeg van trainer Jurgen Streppel verloor zijn laatste drie Eredivisie-wedstrijden. De laatste keer dat sc Heerenveen meer dan drie competitieduels op rij verloor, was in augustus-september 2009 (vier nederlagen, waaronder een 0-2 thuis tegen AZ).

Joris van Overeem kan zijn 100ste Eredivisie-wedstrijd spelen. (FOX Sports)