De oefeninterland tussen Schotland en het Nederlands elftal staat donderdag onder leiding van de Franse scheidsrechter Ruddy Buquet.

Memphis Depay, Kenny Tete (beiden Olympique Lyon) en Wesley Sneijder (OGC Nice) kennen de veertigjarige Buquet uit de Franse competitie. De internationals van Ajax hadden aan het begin van dit seizoen met de Fransman te maken in de verloren uitwedstrijd tegen de Noorse kampioen Rosenborg BK in de play-offs van de Europa League (3-2).

Schotland en Nederland treffen elkaar in Aberdeen voor de achttiende keer. Van de voorgaande zeventien duels won Oranje er acht, de Schotten vijf. Vier keer eindigde de confrontatie in een gelijkspel.

Dick Advocaat zat ook als bondscoach op de bank toen Oranje in november 2003 met Schotland streed om een plek op het EK 2004. De uitwedstrijd in Glasgow ging met 1-0 verloren, maar thuis sloeg het Nederlands elftal aan de hand van de destijds pas negentienjarige Sneijder hard toe: 6-0. Beide landen troffen elkaar daarna ook in de kwalificatie voor het WK 2010. Oranje won in Amsterdam met 3-0 en in Glasgow met 1-0.

Schotland wist zich net als Oranje niet te kwalificeren voor het WK van volgend jaar in Rusland. De ploeg van bondscoach Gordon Strachan eindigde ook als derde in de groep. Strachan stapte kort daarna op. Tegen Oranje zit Malky Mackay als interim-bondscoach op de bank. Mackay werkte al bij de Schotse bond als directeur.

De oefeninterland wordt niet in het nationale stadion Hampden Park in Glasgow gespeeld, maar in het aanzienlijk kleinere Pittodrie-stadion van Aberdeen. Het pittoreske stadion, dat in 1899 werd geopend, biedt plaats aan 20.000 toeschouwers. (FOX Sports/ANP)

De wedstrijd tussen Schotland en Nederland zie je donderdag om 20.45 uur LIVE op FOX Sports 1

Gerelateerd