Serero scoorde vorig jaar in de wedstrijd tegen Senegal, die nu dus moet worden overgespeeld
Serero scoorde vorig jaar in de wedstrijd tegen Senegal, die nu dus moet worden overgespeeld - © ANP

Serero irriteert bondscoach: "Geen plek garanderen"

7 november 2017
Thulani Serero heeft voor irritatie gezorgd bij de bondscoach van Zuid-Afrika.

De middenvelder van Vitesse heeft afgezegd voor de cruciale WK-kwalificatiewedstrijden tegen Senegal, omdat hij onvoldoende perspectief op speeltijd ziet onder trainer Stuart Baxter.

De 64-jarige Engelsman reageerde vervolgens gepikeerd bij Capricorn FM. "Als hij het geen eer vindt om opgeroepen te worden voor het Zuid-Afrikaans elftal, mag hij lekker blijven waar hij nu is.''

"Serero heeft aangegeven dat als hij niet aan spelen toekomt, hij ook niet naar het trainingskamp wil komen", ging de keuzeheer verder. "Dit is het nationale team, niet een clubteam. Je kunt mensen geen plek garanderen."

Serero werd sinds zijn overgang naar Vitesse weer opgeroepen voor Bafana Bafana, maar kreeg telkens geen speeltijd. Baxter: "Of dit permanent is, weet ik niet. We hebben hem gevraagd om het in een verklaring op te schrijven, zodat we het zeker weten."

In gesprek met De Gelderlander reageerde Serero: "Ik heb hier heel goed over nagedacht. Als ze me willen, moet ik ook speeltijd krijgen. Onder deze omstandigheden wil ik niet gaan."

Overgespeeld
De afzegging van Serero heeft een extra lading, omdat de speler van Vitesse vorig jaar scoorde in de WK-kwalificatie tegen Senegal.

De FIFA besloot echter dat dat duel moest worden overgespeeld. Zuid-Afrika won destijds met 2-1, maar de dienstdoende arbiter Joseph Odartey Lamptey werd later voor het leven geschorst wegens matchfixing.

De Ghanees gaf het gastland kort voor rust onder meer een strafschop, omdat de Senegalese verdediger Kalidou Koulibaly hands zou hebben gemaakt. Op tv-beelden was echter duidelijk te zien dat Koulibaly de bal met zijn knie had beroerd.

Groep
Het toeval wil nu dat Zuid-Afrika en Senegal komende week twee keer tegen elkaar spelen. Het affiche stond namelijk ook al op de rol als laatste groepswedstrijd in de WK-kwalificatie.

Senegal is lijstaanvoerder, met acht punten uit vier duels. Zuid-Afrika staat laatste, maar bij twee zeges op Senegal kan Bafana Bafana nog groepswinnaar worden en zelfs Senegal uitschakelen van WK-deelname. (FOX Sports)