Schotland-uit als nieuwe start. Oranje beleefde 'm eerder, in 2003. Voor toenmalige hoofdrolspeler Wesley Sneijder lijkt de klok te worden teruggedraaid. Of juist niet?

Twee grote verschillen moeten als kanttekening worden aangemerkt. Toen betrof het een belangrijke play-off om alsnog naar een groot toernooi af te reizen.

Nu, juist als andere landen vurig strijden om de laatste te verdelen WK-tickets, speelt Nederland een ogenschijnlijk nietszeggend oefenpotje tegen de eveneens uitgeschakelde Schotten.

Voortouw
Maar toch staat er donderdagavond wel degelijk wat op het spel. De vaderlandse eer, uiteraard, maar ook: wie staan er op en nemen het voortouw in het nieuwe Oranje, nu naast een EK ook een WK een brug te ver bleek?

Verder is de lading natuurlijk totaal anders dan in 2003. Nederland speelde toen, op 15 november, in en tegen Schotland een play-off om EK-deelname veilig te stellen.

Op een stampvol Hamden Park zongen 50.000 Schotten de kilts van het lijf zodra Flower of Scotland werd ingezet. Vanaf de zijlijn zag de toen pas 19-jarige Sneijder dat James McFadden de opdracht voor Nederland nog wat lastiger maakte voor de return: 1-0.

Maar alles kwam goed, mede dankzij die kleine Sneijder. In de terugwedstrijd in Amsterdam veegde het elftal van bondscoach Dick Advocaat (ja, toen zat-ie er ook al) de Schotten met 6-0 van de mat. Oranje ging alsnog naar het EK in Portugal, waar de halve finale het eindstation zou worden.

De grote man achter die thuiszege werd Sneijder. Aan de hand van de routiniers Edgar Davids, Phillip Cocu en Ruud van Nistelrooij zorgde de middenvelder met een afstandsschot voor de bevrijdende 1-0, waarna hij de ene na de andere assist verzorgde.

Aberdeen
Veertien jaar later ziet de wereld er anders uit. Schotland is opnieuw gastheer voor Nederland, maar de setting is niet te vergelijken met 2003.

Het theater is dit keer het stadion van Aberdeen, het pittoreske Pittodrie, met slechts 22.199 plaatsen. De acteurs zijn amper nog van de A-categorie, na zoveel afmeldingen en een Arjen Robben die inmiddels is gestopt.

Maar toch blijft er nog genoeg interessants over. Kunnen Kevin Strootman en Georginio Wijnaldum eindelijk zo excelleren als bij hun clubs? Ontpopt Virgil van Dijk zich steeds meer als nieuwe steunpilaar van Oranje? Wie neemt aanvallend de leiding? En kan Sneijder het nog een keer, als laatste der Mohikanen?

Kick off
De middenvelder van OGC Nice is de enige overgebleven international van de vorige generatie, die van 2003 tot 2016 geen enkel groot toernooi miste.

Hij zegt voorlopig niet te willen stoppen, maar veel zal afhangen van het plan van de aanstaande bondscoach en Sneijders positie in het nieuwe Nederlands elftal.

Iedereen weet dat Sneijder geen model-bankzitter is. Maar of de inmiddels 33-jarige middenvelder nog zo’n grote rol krijgt toebedeeld als in 2003, valt eveneens zeer te betwijfelen.

Rest een mooie herinnering, of richt Sneijder zich nog een keer op, met Schotland-uit opnieuw als kersverse kick off? (FOX Sports)

Gerelateerd