Pieter Vink
Pieter Vink - © FOXSports.NL

Experiment met nieuwe regels bij FC Lisse - Quick Boys

7 november 2017
Dinsdagavond spelen FC Lisse en Quick Boys tegen elkaar in het kader van de 'Avant Garde Cup 2.0'. Bij deze wedstrijd wordt er geëxperimenteerd met drie nieuwe regels.

Die regels moeten er voor zorgen dat het spel sneller, aantrekkelijker en eerlijker wordt. De wedstrijd staat onder leiding van oud-scheidsrechter Pieter Vink. Michiel de Hoog (De Correspondent) is één van de initiatiefnemers. 

Regel 1 is de alternatieve strafschopregel. Die houdt in dat er alleen een strafschop wordt gegeven als er een speler een duidelijke scoringskans ontnomen wordt. Nog een opvallende toevoeging is dat deze overtreding overal op het veld kan plaatsvinden – binnen of buiten het strafschopgebied.

Dat houdt verder in dat ‘gewone overtredingen’ die binnen het strafschopgebied plaatsvinden maar geen duidelijke scoringskans ontnemen, worden bestraft met een directe vrije trap.

Een gegeven penalty gaat altijd gepaard met een rode kaart (zoals ook nu in het geval van het ontnemen van een duidelijke scoringskans). Een ‘doodschop’ in het strafschopgebied leidt tot een rode kaart, maar niet tot een penalty als er geen sprake is van een duidelijke scoringskans.

De initiatiefnemers hopen dat het de kans op schwalbes verkleint en dat het spel daardoor eerlijker wordt.  

Regel 2 is de self-pass. Een regel die inhoudt dat je een vrije trap ook 'naar jezelf' mag nemen. Bij een vrije trap krijgt een speler de mogelijkheid om de hand op de bal te leggen en te beginnen aan een dribbel in plaats van de bal te moeten passen naar een medespeler.

De speler hoeft daarbij niet te wachten op het fluitje van de scheidsrechter, waardoor het spel een stuk sneller gaat en er dus meer zuivere speeltijd is. 

Regel 3 is de intrap/indribbel. Een ingooi, hoekschop of doeltrap wordt vervangen door een intrap of indribbel. De intiatiefnemers hopen dat dit het spel nog aantrekkelijker maakt: er is minder rommeligheid rondom spelhervattingen aan de zijlijn.

De kick-in/intrap is een daadwerkelijk voordeel, in tegenstelling tot de inworp, die vrijwel altijd tot balverlies leidt. Bovendien gaat dit ook een stuk sneller en zal er zodoende ook meer zuivere speeltijd zijn. (FOX Sports)

Vanavond zie je op www.foxsports.nl uitgebreide interviews na afloop van de Avant Garde Cup 2.0