Elmander en Boukhari scoorden voor NAC
Elmander en Boukhari scoorden voor NAC - © Pro Shots

Staat Ajax voor weer eens een lastig Avondje NAC?

18 november 2017
In de competitie thuis winnen van Ajax? NAC Breda slaagde daar al veertien jaar niet meer in. De laatste keer stond de voetballer Rob Penders vol ongeloof om zich heen te kijken in een kolkend Rat Verlegh Stadion. "Het had ook 7-2 kunnen zijn."

NAC-fans waren er die 21ste van september van het jaar 2003 niet gerust op. Hun grote trots had weliswaar Europees voetbal gehaald door vierde te eindigen, maar de start van het nieuwe seizoen was stroef geweest: slechts vier punten na vier duels.

Koeman & co
De hartslag op de tribunes steeg nog wat meer, toen de supporters in het Rat Verlegh Stadion de namen van de tegenstander voorbij hoorden komen. Hatem Trabelsi, Maxwell, Rafael van der Vaart, Wesley Sneijder, Zlatan Ibrahimovic...

Niet bepaald de minsten werden onder de herfstzon de altijd keurige grasmat in Breda opgestuurd door toenmalig Ajax-trainer Ronald Koeman. Maar binnen het uur had Sneeuwvlokje meer blosjes op zijn wangen dan zonnestralen konden veroorzaken.

NAC stond op dat moment met 3-0 voor. Trainer Ton Lokhoff kneep zich eens in de arm. Wildvreemden vlogen elkaar om de hals. Bier spoot door de lucht. Er ontstond een volksfeest dat zelfs in Breda zelden vertoond was.

Ajax-huurlingen
Verdediger en aanvoerder Rob Penders, tegenwoordig werkzaam als assistent van NAC-coach Stijn Vreven, stond er middenin en ook hij besefte amper wat er gebeurde.

"Ik weet nog dat we ontzettend veel kansen kregen en het ook 7-2 had kunnen zijn", graaft hij in zijn geheugen. Het werd uiteindelijk 4-2, door goals van Johan Elmander (twee), Nourdin Boukhari en Stefano Seedorf. Een huurling van Feyenoord én, pikant, twee van Ajax.

"Zij waren ontketend. We konden op de counter spelen en dat lag met namen uitblinker Elmander goed", herinnert Penders zich.

Newcastle
Een nadeel: de 4-2 zege op de Amsterdammers schudde de aanstaande tegenstander in de UEFA Cup, de voorloper van de Europa League, aardig wakker.

Newcastle United hield ineens rekening met die kleine en relatief onbekende tegenstander uit het Hollandse Brabant.

"We hebben ze aardig wat zand in de ogen gestrooid, haha", lacht Penders nu. In Engeland viel minder te schateren: Newcastle, met onder anderen de legendarische spits Alan Shearer in de punt van de aanval, was bij de les en slachtte een kansloos NAC: 5-0.

Avondje NAC
Maar goed, dat seizoen ging uiteindelijk de boeken in door die afgetekende overwinning op Ajax. Voorlopig de laatste competitiezege op de Amsterdammers voor NAC in eigen huis.

Penders weet in ieder geval hoe het moet. "Dan moet wel alles mee zitten", sluit Penders af. "We hebben dit seizoen ook bij Feyenoord gewonnen, maar we zijn wat wisselvallig. In 2003 onderschatte Ajax ons, misschien. Als dat weer gebeurt, of ze zijn niet in goeden doen, hebben wij de kwaliteiten om er in ieder geval een aantrekkelijke avond van te maken." (FOX Sports)

Gerelateerd

Stand

Team G P D
1 Ajax 6 15 21
2 Vitesse 6 15 8
3 PSV 6 13 7
4 sc Heerenveen 6 13 5
5 Feyenoord 6 12 7
6 FC Twente 6 11 6
7 FC Groningen 6 10 0
8 FC Utrecht 5 9 3
9 PEC Zwolle 6 6 -1
10 AZ 5 5 0
11 Willem II 6 5 -4
12 RKC Waalwijk 6 5 -5
13 Heracles Almelo 6 5 -6
14 VVV-Venlo 6 5 -13
15 ADO Den Haag 6 4 -6
16 FC Emmen 6 3 -7
17 Sparta Rotterdam 6 3 -7
18 Fortuna Sittard 6 2 -8