ATP World Tour Finals: Samenvatting Federer - Goffin

Goffin schokt tenniswereld met uitschakeling Federer

18 november 2017
David Goffin heeft zaterdag bij de ATP World Tour Finals in Londen voor een daverende verrassing gezorgd.

De nummer acht van de wereld versloeg in de halve finale topfavoriet Roger Federer in drie sets: 2-6, 6-3, 6-4.

Federer won de seizoensfinale al zes keer en is daarmee recordhouder, maar een zevende titel komt er dit jaar dus niet.

Federer hapert
De 36-jarige Zwitser won in de groep al zijn partijen en werd gezien als favoriet in Londen. Federer had zijn zes voorgaande duels met Goffin bovendien allemaal gewonnen.

De nummer twee van de wereld trok de eerste set ook in hoog tempo naar zich toe, maar daarna begon het spel van de Zwitserse tennismeester te haperen. Een vroege break was voor Goffin genoeg om de tweede set naar zich toe te trekken.

In de beslissende derde set brak de Belg, debutant bij de seizoensfinale, opnieuw snel door de service van Federer. Goffin hield die voorsprong knap vast, overleefde een breakpoint, en plaatste zich voor de grote finale van zondag.

Dimitrov of Sock
Daarin neemt de 26-jarige Belg het op tegen de winnaar van de tweede halve finale, die gaat tussen de Bulgaar Grigor Dimitrov en de Amerikaan Jack Sock.

Geen van hen stond ooit eerder in de eindstrijd van de ATP World Tour Finals, het slotstuk van het seizoen met de acht beste tennissers van het jaar.

Nadal
Goffin had in de groep ook al gewonnen van Rafael Nadal, de nummer één van de wereld. De Spanjaard had in die partij zichtbaar last van een knieblessure en trok zich daarna gelijk terug.

Goffin moest vervolgens diep buigen voor Dimitrov (0-6, 2-6), maar schaarde zich door een zege op de Oostenrijker Dominic Thiem bij de laatste vier. (FOX Sports/ANP)