Oude bekende Grêmio in finale Copa Libertadores
Oude bekende Grêmio in finale Copa Libertadores - © ANP

Oude bekende Grêmio in finale Copa Libertadores

22 november 2017
Het Braziliaanse Grêmio en Lanús uit Argentinië staan woensdagnacht tegenover elkaar voor het eerste duel van de finale van de Copa Libertadores, de Latijns-Amerikaanse Champions League.

Waar de ploeg uit de regio rond Buenos Aires voor het eerst in de eindstrijd staat, nam de grootmacht uit Porto Alegre al vier keer eerder deel aan de finale en veroverde de beker in 1983 en 1995.

Ajax
De naam Grêmio zal met name in Amsterdam bekend in de oren klinken. Door de eindzege in 1995 boekten de Brazilianen een ticket voor de Wereldbekerwedstrijd tegen Champions League-winnaar Ajax.

Het Grêmio van goaltjesdief Mário Jardel en Magno Mocelin, die later voor FC Groningen en De Graafschap uitkwam, moest de beker uiteindelijk na een strafschoppenserie aan Ajax laten.

Nadat de ploegen in de reguliere speeltijd en de verlenging niet tot scoren waren gekomen, waren de eerste penaltynemers evenmin succesvol. Edwin van der Sar stopte de eerste strafschop van Dinho en zag Arce op de lat knallen. Tussendoor schoot Patrick Kluivert namens Ajax naast.

Ronald en Frank de Boer, Finidi George en Danny Blind hadden vervolgens het vizier wel op scherp, waardoor de benutte penalty van Magno niet meer ter zake deed.

Teleurstelling
De laatste deelname aan een finale van de Copa Libertadores eindigde eveneens in een grote teleurstelling voor Grêmio.

De club kreeg in 2007 een pak slaag van Boca Juniors, dat met 3-0 en 0-2 veel te sterk was. De latere Barcelona-middenvelder Riquelme tekende voor drie treffers tijdens het tweeluik. (FOX Sports)

De eerste finalewedstrijd tussen Grêmio en Lanús zie je in de nacht van woensdag op donderdag om 00.40 uur LIVE op FOX Sports 2