Het Nederlandse clubvoetbal is weinig opgeschoten met het gelijkspel van Vitesse bij Lazio (1-1). De kans is zelfs toegenomen dat in 2019 ook de winnaar van de KNVB Beker aan de voorronden van de Europa League moet deelnemen.

Nederland bekleedt nog steeds de twaalfde plaats van de Europese ranglijst, maar de voorsprong op nummer dertien Tsjechië is opnieuw geslonken.

Daarbij komt dat Viktoria Plzen na de winterstop nog in de Europa League uitkomt en ook Slavia Praag nog kan overwinteren.

Nederland is in de tweede helft van het seizoen met geen enkele club vertegenwoordigd in de Champions League of Europa League.

Voorronden
De winnaar van de KNVB Beker wordt in 2019 veroordeeld tot het spelen van voorronden in de Europa League als Nederland de twaalfde plaats in het klassement verliest.

Nederland glijdt steeds verder af op de Europese ranglijst. Daardoor speelt de kampioen van dit seizoen volgend jaar ook al in de voorronden van de Champions League.

Na het succes van Ajax vorig seizoen in de Europa League leek het een kwestie van tijd dat de landskampioen van Nederland snel weer rechtstreeks tot het hoofdtoernooi van de Champions League zou worden toegelaten.

Ajax, PSV, Feyenoord, Vitesse en FC Utrecht hebben de afgelopen maanden echter zo weinig punten gepakt in Europa, dat zelfs het rechtstreekse ticket voor de bekerwinnaar nu zwaar op de tocht staat.

Ajax, PSV en FC Utrecht strandden al in de voorronden van de Europa League. Feyenoord staat na vijf groepswedstrijden nog met lege handen in de Champions League en Vitesse heeft twee punten overgehouden aan vijf duels in de Europa League. (ANP)