Amsterdam Arena
Amsterdam Arena - © Pro Shots

Amsterdam Arena kandidaat voor openingsduel EK 2020

28 november 2017
De Amsterdam Arena is kandidaat voor de openingswedstrijd van het EK 2020.

Het uitvoerend comité van de Europese voetbalbond UEFA wijst volgende week donderdag het eerste duel van de Europese titelstrijd toe aan Amsterdam, Glasgow, Sint-Petersburg, Rome of Brussel.

Op dit moment is het nog onzeker of Brussel speelstad blijft voor het volgende EK. De geplande bouw van het nieuwe Eurostadion in de Belgische hoofdstad, dat het oude en te kleine Koning Boudewijnstadion moet gaan vervangen, is nog altijd niet begonnen wegens juridische problemen.

Amsterdam
Amsterdam is zeker van drie groepswedstrijden en een achtste finale van het EK dat ter ere van de zestigjarige verjaardag van het toernooi in dertien verschillende steden wordt afgewerkt. Als het Nederlands elftal zich plaatst voor het EK, speelt het twee 'thuiswedstrijden' in de hoofdstad.

Aan het EK 2020 doen 24 landen mee. Via de EK-kwalificatie, die pas in maart 2019 begint, zijn twintig tickets te verdienen. Vier ploegen krijgen via de nieuwe Nations League toegang tot de Europese eindronde. Die competitie gaat in september volgend jaar van start. De play-offs van de Nations League voor vier plaatsen op het EK staan voor maart 2020 uitgeschreven.

Het UEFA-bestuur beslist volgende week in Nyon waar de Europese eindronde begint. Het zou kunnen dat één van de drie groepsduels in Amsterdam dan de openingswedstrijd wordt. Het uitvoerend comité buigt zich ook over de vraag of Brussel speelstad kan blijven of dat er vervanging moet worden gezocht.

Opknapbeurt
In Amsterdam ondergaat de Arena, die vernoemd gaat worden naar Johan Cruijff, zowel van binnen als van buiten momenteel een grondige opknapbeurt. De verbouwing kost naar verluidt zo'n 50 miljoen euro. De capaciteit van het stadion blijft met ruim 50.000 plaatsen onveranderd. ,,We willen in 2020 opnieuw trendsetter zijn met de Arena, zoals we dat waren bij de opening in 1996", zei directeur Henk Markerink vorig jaar al.

De halve finales en de eindstrijd van het EK 2020 zijn al toegewezen aan de Londense voetbaltempel Wembley. (ANP)

Gerelateerd