Dirk Marcellis
Dirk Marcellis - © Pro Shots

Van Hanegem hekelt mental coach Marcellis

4 december 2017
Willem van Hanegem heeft geen goed woord over voor de mental coach die Dirk Marcellis in de arm nam en waarover de verdediger van PEC Zwolle vertelde bij De Tafel van Kees.

Marcellis sprak zondagochtend bij FOX Sports openhartig over zijn personal coach Peter Lulof: "Bij AZ ben ik met hem in aanraking gekomen en ik werk nog steeds met Peter. Ik zat met een zware blessure en had daar alle hulp bij nodig."

"Hij leerde me dat ik minder zelfkritisch moet zijn. Dat is bij mij het ding. Bij mij blijven vooral de zaken die niet goed zijn gegaan in mijn hoofd zitten. Terwijl je ook een heel goede wedstrijd kunt spelen, als je een keer een minder moment hebt. Dat moest uit mijn systeem. Daar helpt Peter mij mee."

'Misselijk'
Vooral dat laatste schoot in het verkeerde keelgat bij Algemeen Dagblad-columnist Van Hanegem. "Die heeft hem opgedragen veel minder zelfkritisch te zijn. Dat is toch jezelf in de maling nemen? Al die duimpjes die omhoog gaan als een pass de tribune in vliegt, het is om misselijk van te worden."

Van Hanegem heeft het sowieso niet op met mental coaches. "Om al die schriftgeleerden, die van mening zijn dat alles anders moet om het Nederlandse voetbal weer op niveau te krijgen, moest ik voorheen af en toe lachen. Maar inmiddels ben ik wel op het punt aangekomen dat ik het eerder om te huilen dan om te lachen vind."

'Peoplemanagement'
Van Hanegem: "Mij bekruipt steeds meer het angstige idee, dat al die mensen die om die elftallen heen scharrelen de rode draad zijn gaan bepalen. De inspanningsfysioloog bepaalt tegenwoordig de trainingen. En ook als de training weer is afgelopen."

"Er is iemand die bepaalt wat er wel en vooral wat er niet wordt gegeten, er wandelt met de regelmaat van de klok een teamontwikkelaar een stadion binnen die de groepsprocessen nauwlettend volgt. Peoplemanagement is belangrijker dan ooit."

"In Nijmegen hoorde ik dat een jeugdtrainer van N.E.C., die werkt met heel jonge spelers, alle scholen van zijn talenten bezoekt. Om 'het kind achter de speler' te leren kennen. (...) Maar ik wil dat die trainer al zijn energie in het ontwikkelen van basisvaardigheden van spelers stopt." (FOX Sports)

Gerelateerd

Stand

Team G P D
1 Ajax 6 15 21
2 Vitesse 6 15 8
3 PSV 6 13 7
4 sc Heerenveen 6 13 5
5 Feyenoord 6 12 7
6 FC Twente 6 11 6
7 FC Groningen 6 10 0
8 FC Utrecht 5 9 3
9 PEC Zwolle 6 6 -1
10 AZ 5 5 0
11 Willem II 6 5 -4
12 RKC Waalwijk 6 5 -5
13 Heracles Almelo 6 5 -6
14 VVV-Venlo 6 5 -13
15 ADO Den Haag 6 4 -6
16 FC Emmen 6 3 -7
17 Sparta Rotterdam 6 3 -7
18 Fortuna Sittard 6 2 -8