Olympisch Comité president Thomas Bach
Olympisch Comité president Thomas Bach - © Pro Shots

Besluit IOC: alleen schone Russen onder neutrale vlag

5 december 2017
Het IOC heeft het Russisch Olympisch Comité met onmiddellijke ingang geschorst vanwege het dopingschandaal bij onder meer de Winterspelen van Sotsji 2014.

Onder strikte voorwaarden mogen 'schoon' verklaarde Russische sporters onder de olympische vlag in februari nog wel deelnemen aan de Winterspelen van Pyeongchang 2018. 

De Russische deelnemers zullen, individueel of in teamverband, onder de naam 'Olympisch atleet van Rusland' (afgekort: OAR) in Zuid-Korea in actie komen. Zij zullen daarbij een tenue dragen met deze naam erop en onder neutrale vlag uitkomen. Bij een medailleceremonie zal de olympische hymne ten gehore worden gebracht.

Minister
Geen enkele official van het Russische ministerie van Sportzaken is bij Pyeongchang 2018 welkom. Vicepremier Vitali Moetko, de ex-minister van sport, en zijn voormalige plaatsvervanger Joeri Nagornych zijn levenslang geschorst voor welke rol dan ook bij Olympische Spelen.

Dmitri Tsjernysjenko, de voormalige baas van het organisatiecomité bij Sotsji 2014, moet zijn functie in de coördinatiecommissie voor Peking 2022 opgeven. Alexander Zjoekov, de voorzitter van het Russisch Olympisch Comité (ROC), is als IOC-lid geschorst.

Het IOC maakte al deze maatregelen in Lausanne bekend na een dag van beraadslagingen. (ANP)