Ronald de Boer
Ronald de Boer - © Pro Shots

Ronald de Boer: "PSV wordt kampioen"

10 december 2017
10 december 2017

Ajax

-

PSV

Eredivisie
Het is het gesprek van de week: neemt PSV een reuzensprong richting het kampioenschap, of maakt Ajax het nog spannend? Ook FOX Sports-analist Ronald de Boer laat zijn licht schijnen over de topper van zondagmiddag in Amsterdam. "Ajax moet Keizer het seizoen zeker laten afmaken."

Ronald, je gaf bij Natafelen een veelbesproken analyse over PSV. Hoe is daar op gereageerd?
"Heel veel mensen kijken kortzichtig. Ik word gezien als Ajacied, maar geef gewoon eerlijk mijn mening, over alle clubs. Als PSV geweldig speelt, dan zeg ik dat ook, net als over Feyenoord."

"Het was aan de ene kant cynisch bedoeld, maar er zat ook een serieuze boodschap achter. Namelijk: als je zo pover speelt als PSV en toch een straatlengte voor staat op de concurrentie, dan is het voor mij heel duidelijk: PSV wordt kampioen. Er gaat een periode aanbreken waarin ze wél goed gaan voetballen. Dan zijn ze helemaal niet meer te achterhalen."

Toch doet PSV nu al iets goed, anders staan ze niet bovenaan.
"Zeker. Als het niet loopt, kunnen ze een andere spelletje spelen. Va banque, lange ballen. En ze hebben in de omschakeling geweldige spelers die de tegenstander pijn kunnen doen. Nog een grote kwaliteit: ze scoren eigenlijk altijd. Voor mij is PSV daarom dé titelkandidaat."

Dat de Eindhovenaren zo'n grote voorsprong hebben, ligt ook aan de concurrentie?
"Ja. PSV wint in de laatste minuut uit bij PEC Zwolle, Ajax verliest er juist twee bij FC Twente. Dat was PSV niet overkomen. Zij zijn meer volwassen, fysiek sterker ook. Als de tegenstander alles of niets gaat spelen, is Ajax heel kwetsbaar in standaardsituaties. PSV is daar veel beter in, ook in aanvallend opzicht."

Is PSV ook de favoriet in de Arena?
"Nee, al zijn ze wel op hun best als ze niet zelf het spel hoeven maken. Ajax gaat aanvallen, dus PSV komt in zijn kracht te spelen. Maar Ajax is erg goed in het aanvallen. Het kan een zeer aantrekkelijke wedstrijd worden."

Met of zonder Frenkie de Jong in de basis?
"Ik denk dat Marcel Keizer met vier verdedigers gaat spelen. Met drie verdedigers tegen dit PSV, dat is vragen om moeilijkheden. Zij straffen geboden ruimte af."

"Frenkie de Jong vind ik te wisselvallig, te aanvallend ingesteld om in de verdediging te staan tegenover een topploeg. Dat kan hij wel leren, want hij heeft de snelheid en het inzicht ervoor, maar nu is hij niet genoeg gerijpt."

"Op het middenveld? In dat geval zou Frenkie de voorkeur moeten krijgen boven Lasse Schöne. Lasse heeft echter laten zien hoe belangrijk hij is, met zijn vrije trappen bijvoorbeeld. Heerlijk toch, om zo'n specialist te hebben? Voetballend en qua energie brengt Frenkie meer dan Schöne. Maar kan dit Ajax het wel aan, de hoeveelheid risico waarmee Frenkie de Jong speelt? Het is aan de coach om dat in te schatten."

Over de trainer gesproken; is Keizer ook na de winterstop nog hoofdcoach van Ajax?
"Ik zeg altijd: je hebt met je volle verstand voor hem gekozen. Je hebt dus vertrouwen in hem. Is dat dan nu helemaal weg? Natuurlijk kan er een verkeerde inschatting gemaakt zijn. Maar ik denk dat men Marcel de tijd moet gunnen."

"Er zijn genoeg voorbeelden van trainers die het eerste seizoen stroef presteren en daarna fantastisch. Hij heeft het laten zien bij het tweede elftal. Ik heb het gevoel dat Keizer het kan en men het geduld moet opbrengen. Als Ajax van PSV verliest, dan zal de druk toenemen. Maar ik zou de kalmte bewaren en hem zeker het seizoen laten afmaken."

De mensen die hopen dat je broer het roer in de winterstop overneemt, hebben dus pech?
"Daar geef ik geen antwoord op. Dat moet je echt aan Frank zelf vragen. Ik weet niet precies hoe hij daar in staat. Ik denk dat ook Frank hoopt dat Keizer een langere kans moet krijgen." (FOX Sports)

Gerelateerd

Stand

Team G P D
1 Ajax 25 56 45
2 AZ 25 56 37
3 Feyenoord 25 50 15
4 PSV 26 49 26
5 Willem II 26 44 3
6 FC Utrecht 25 41 16
7 Vitesse 26 41 10
8 Heracles Almelo 26 36 6
9 FC Groningen 26 35 1
10 sc Heerenveen 26 33 0
11 Sparta Rotterdam 26 33 -4
12 FC Emmen 26 32 -13
13 VVV-Venlo 26 28 -27
14 FC Twente 26 27 -12
15 PEC Zwolle 26 26 -18
16 Fortuna Sittard 26 26 -23
17 ADO Den Haag 26 19 -29
18 RKC Waalwijk 26 15 -33