Lieke Martens (links)
Lieke Martens (links) - © Pro Shots

Akkoord voetbalsters en KNVB over financiële vergoedingen

12 december 2017
De Nederlandse voetbalsters hebben een akkoord bereikt met de KNVB over de financiële vergoedingen tot en met het WK van 2019 in Frankrijk.

De 'Leeuwinnen' van Oranje krijgen de komende jaren aanzienlijk meer geld. Volgens de KNVB gaat het om “een verveelvoudiging van de tot op heden geldende beloningen”. De bond beloont de voetbalsters daarmee voor hun prestaties en toegenomen populariteit.

Oranje veroverde afgelopen zomer op het EK in eigen land de Europese titel. De financiële beloning daarvoor was niet al te groot. Volgens spits Vivianne Miedema kon ze er net een week van op vakantie naar Spanje. De voetbalsters pleitten dan ook voor hogere financiële vergoedingen. Ze lieten zich in de onderhandelingen met de bond bijstaan door spelersvakbond VVCS.

Waardering
“Het is fijn dat we na enige tijd onderhandelen een akkoord hebben bereikt”, zegt Lieke Martens, de Europees én wereldvoetbalster van het jaar die in de spelersraad zit. “Deze overeenkomst geeft een gevoel van waardering voor wat we het afgelopen jaar hebben gepresteerd.”

Volgens Miedema is er stevig onderhandeld. “Er waren af en toe pittige discussies, maar we zijn heel tevreden met de overeenkomst die er nu ligt. We gaan ons uiterste beste doen om ook van 2018 weer een succesvol jaar te maken en ons te plaatsen voor het WK 2019.”

De voetbalsters krijgen onder meer hogere vaste vergoedingen en hebben daardoor meer financiële zekerheid. “Onze Leeuwinnen verdienen dit gewoon”, aldus Jan Dirk van der Zee, die namens de KNVB over vrouwenvoetbal gaat. Exacte bedragen maakt de bond niet bekend. (ANP)

Gerelateerd