Chris Froome (midden)
Chris Froome (midden) - © ANP

Froome in opspraak door positieve test Vuelta

13 december 2017
Chris Froome is tijdens de Ronde van Spanje positief getest op salbutamol. Dat meldt de internationale wielerbond UCI woensdag. Salbutamol is een geneesmiddel tegen astma.

Froome, die de Vuelta won, heeft toestemming om het middel te gebruiken. Maar omdat de toegelaten waarde is overschreden, moet de renner zich verantwoorden bij de UCI.

Froome testte positief op 7 september, na de achttiende etappe. Twee weken later werd de 32-jarige Brit, die in de zomer ook voor de vierde keer de Tour de France op zijn naam schreef, daarvan op de hoogte gebracht.

Het onderzoek van de B-staal bevestigde de positieve test. “Chris lijdt sinds zijn kindertijd aan astma. Dat geneesmiddel is tot een bepaalde dosis toegestaan door het antidopingagentschap WADA'', aldus Team Sky, de werkgever van Froome in een verklaring.

“Tijdens de slotweek van de Vuelta had Chris last van acute astmaproblemen. Op advies van onze teamdokter heeft hij de dosis salbutamol verhoogd, maar nog altijd binnen de toegestane waarde. Dat zijn waarde nu afwijkend is, wil niet zeggen dat Chris de regels overtreden heeft. Er bestaan bewijzen dat salbutamol op een onvoorspelbare manier in het lichaam opgenomen en afgescheiden kan worden”

Froome, die geen voorlopige schorsing opgelegd heeft gekregen, maakt zich geen zorgen. “Het is bekend dat ik astma heb en ik weet precies wat de regels zijn. Toen ik meer last kreeg, heb ik met de grootste zorgvuldigheid de dosering verhoogd. Maar ik ben niet over de toegestane waarde heengegaan. Ik weet dat ik elke dag getest word als ik de leiderstrui draag.”

De Italiaanse wielrenner Diego Ulissi werd een kleine drie jaar terug voor negen maanden geschorst wegens een te hoge waarde salbutamol. Hij testte positief in de Giro van 2014. Ulissi had voorafgaand aan de test gemeld het product Ventolin en paracetamol te hebben gebruikt, onder meer vanwege klachten aan de luchtwegen. Hij overschreed echter ruimschoots de toegestane limiet van 1000 nanogram salbutamol per milliliter.

In de Ronde van Italië in 2007 testte de Italiaan Alessandro Petacchi positief op hetzelfde middel. De sprinter werd vrijgesproken door de Italiaanse wielerbond, waarop het Italiaans olympisch comité (CONI) in beroep ging tegen dit vonnis. Sporttribunaal CAS schorste Petacchi uiteindelijk voor een jaar. (ANP)

 

Gerelateerd