Gianni Infantino
Gianni Infantino - © ANP

'Infantino stopte Turks omkoopschandaal in doofpot'

15 december 2017
FIFA-voorzitter Gianni Infantino heeft er actief aan meegeholpen Fenerbahçe met een lage straf weg te laten komen bij een corruptieschandaal in het Turkse voetbal.

Dat gebeurde in het seizoen 2011-2012. De Zwitser was destijds nog secretaris-generaal bij de UEFA, de Europese overkoepelende voetbalorganisatie.

Dit bericht het onderzoeksplatform Follow the Money, dat in het onderzoek samenwerkte met de kranten The Guardian en Le Monde. FtM beschikt over een briefwisseling waaruit blijkt dat Infantino akkoord ging met een straf voor Fenerbahçe die veel lager was dan reglementair voorgeschreven.

De club werd destijds niet teruggezet naar een lagere divisie en mocht de titel, behaald in het seizoen 2010-2011, zelfs behouden.

In het schandaal van destijds deed de politie veel invallen, werden betrokkenen gearresteerd en is de corruptie ook strafrechtelijk bewezen. In een reconstructie meldt Follow the Money dat onder meer zes topfunctionarissen van Fenerbahçe werden opgepakt. Ook de UEFA twijfelde er niet aan dat de club "zich gedurende lange tijd heeft beziggehouden met zeer ernstige en vergaande matchfixing-activiteiten.''

Trabzonspor, dat in 2010-2011 als tweede eindigde, heeft zich nog steeds niet neergelegd bij het gegeven dat Fenerbahçe de titel niet is ontnomen. (ANP)

Gerelateerd