Danny Makkelie
Danny Makkelie - © Pro Shots

KNVB zet Makkelie in de luwte na lening Uilenberg

19 december 2017
Scheidsrechter Danny Makkelie fluit voorlopig geen wedstrijden.

De KNVB heeft de 34-jarige arbiter uit de elitegroep van de Europese bond UEFA even in de luwte gezet vanwege de commotie die is ontstaan over een lening die Makkelie had afgesloten bij Jaap Uilenberg.

Makkelie zou woensdag de bekerwedstrijd PSV - VVV-Venlo fluiten, maar de Nederlandse voetbalbond heeft hem vervangen door Jochem Kamphuis. Hij fungeert ook niet als videoarbiter bij het bekerduel tussen PEC Zwolle en NEC van dinsdagavond en heeft voor komend weekeinde eveneens geen wedstrijd toegewezen gekregen tijdens de laatste speelronde voor de winterstop in de Eredivisie.

De Zuid-Hollandse arbiter wordt gestraft, omdat hij een flinke som geld had geleend van oud-arbiter Uilenberg. Die zit in de scheidsrechterscommissie van de UEFA en fungeerde tot voor kort tevens als coach van Makkelie, die afgelopen zomer promotie maakte naar de Europese elitegroep. Makkelie had een overbruggingskrediet nodig voor de verbouwing van zijn nieuwe woning.

Geen strafbare handelingen
“Onderzoek heeft uitgewezen dat het over een risicoloze, kortlopende lening ging die binnen twee maanden is afgelost'', meldt de KNVB. “Er is geen sprake van strafbare handelingen geweest, maar het spreekt voor zich dat het beeld van een afhankelijkheids- of voorkeursrelatie in deze zaak sterk ongewenst is.”

“De KNVB heeft integriteit hoog in het vaandel staan en heeft beiden hierop aangesproken. Richting Makkelie zijn disciplinaire maatregelen genomen. De KNVB zal de gedragsregels op dit vlak aanscherpen.”

Uilenberg, die in Nederland geen inspraak meer heeft bij het aanstellen van de scheidsrechters maar wel in Europa, fungeert niet langer als coach van Makkelie. De KNVB heeft het voorval gemeld bij de UEFA.

Makkelie had zondag nog de leiding bij de competitietopper tussen AZ en Ajax (1-2). Hij blijft in ieder geval tot de winterstop aan de kant. “De sanctie die de KNVB mij oplegt, is mijns inziens onterecht”, zegt Makkelie in De Telegraaf. “Ik vraag me werkelijk af: wat is het probleem?” (ANP)

 

Gerelateerd

Stand

Team G P D
1 PSV 5 13 8
2 Ajax 5 12 8
3 Vitesse 5 12 7
4 Feyenoord 5 11 7
5 FC Twente 5 11 7
6 sc Heerenveen 5 10 1
7 FC Groningen 5 7 -2
8 FC Utrecht 4 6 2
9 VVV-Venlo 5 5 0
10 PEC Zwolle 5 5 -1
11 AZ 4 4 0
12 Willem II 5 4 -4
13 RKC Waalwijk 5 4 -5
14 Heracles Almelo 5 4 -6
15 FC Emmen 5 3 -3
16 ADO Den Haag 5 3 -6
17 Fortuna Sittard 5 2 -6
18 Sparta Rotterdam 5 2 -7