Samenvatting FC Twente - Ajax

Drommel held in penaltyserie: Twente naar kwartfinale

20 december 2017
FC Twente is er woensdagavond in geslaagd om Ajax uit te schakelen in de KNVB Beker. In de reguliere speeltijd en verlening viel er geen beslissing, waarna Joel Drommel de held van de strafschoppenserie werd.

De doelman van FC Twente stopte de veertiende en beslissende penalty van Matthijs de Ligt, nadat Hakim Ziyech ook al miste voor de Amsterdammers.

 

De middenvelder schoot hoog over vanaf elf meter. Ajax-goalie André Onana kwam niet verder dan het keren van één strafschop. Hij stopte de strafschop van Adnana Tighadouini.

Zelfde liedje
Ajax bleek weinig te hebben geleerd van het competitieduel van ruim twee weken geleden toen Tom Boere in de voorlaatste minuut van reguliere speeltijd gelijkmaakte (3-3). Dit keer verspeelde het elftal van trainer Marcel Keizer in blessuretijd een 0-1 voorsprong. Nu was het Oussama Assaidi die doelman André Onana versaste met een afstandsschot, dat nog door Veltman van richting werd veranderd.

Justin Kluivert opende in de achttiende minuut fraai de score met een heerlijk afstandschot: 0-1. Dat doelpunt was voor FC Twente aanvankelijk geen reden om de verdedigende intenties te verlaten. Bij balbezit van Ajax stonden er nog steeds snel zeven spelers van de thuisclub in de buurt van de eigen doelman. Kluivert en ook Donny van de Beek wisten in kansrijk positie niet te profiteren van de ruimte die Ajax in de tweede helft kreeg.

​Gelijkmaker
De late gelijkmaker kwam daarna niet helemaal onverwacht. FC Twente was de bekerontmoeting met veel verdedigende bedoelingen begonnen, maar kon in de slotfase alles of niets spelen omdat het door de bezoekers in leven was gelaten. Voor de treffer van Assaidi had spits Boere doelman Onana al getest en Fredrik Jensen rakelings overgeschoten. (FOX Sports/ANP)