Kai Verbij
Kai Verbij - © ANP

Verbij aangewezen, Otterspeer in wachtkamer

31 december 2017
Kai Verbij heeft voor de olympische 1000 meter in februari in Zuid-Korea een aanwijsplek gekregen.

De 23-jarige schaatser van Team Plantina moest zich bij het olympisch kwalificatietoernooi (OKT), dat de afgelopen week in Thialf werd gehouden, afmelden wegens een spierblessure in zijn bovenbeen. Hij was tijdens zijn race op de 500 meter (tweede, goed voor een startbewijs op deze afstand), geblesseerd geraakt.

De voorkeurspositie van Verbij, de huidige klassementsleider op de 1000 meter in de wereldbeker, gaat ten koste van zijn ploeggenoot Thomas Krol. Hij valt als nummer drie op de 1000 meter, achter Kjeld Nuis en Koen Verweij, nu buiten de definitieve schaatsselectie voor Pyeongchang 2018.

Patrick Roest profiteerde daarentegen van het wegvallen van Krol in de selectievolgorde en mag als nummer drie van de 1500 meter alsnog meedoen aan de olympische schaatsmijl. Ook Jan Blokhuijsen mag als laatste in de zogenoemde 'matrix' naar Zuid-Korea, voor de ploegachtervolging en de 5000 meter (derde).

"Op grond van zijn prestaties in de voorbije twee seizoenen denkt de selectiecommissie dat Kai Verbij serieus kans maakt op een gouden medaille op deze afstand in Pyeongchang", legde technisch directeur Arie Koops (KNSB) uit.

Otterspeer
Hein Otterspeer mag nog een klein beetje hoop houden op zijn olympische debuut in februari in Zuid-Korea. De KNSB heeft de sprinter van Team LottoNL-Jumbo als eerste reserve aangewezen voor de 500 en 1000 meter bij Pyeongchang 2018.

Indien Kai Verbij, die door een spierblessure in het bovenbeen wekenlang uit de roulatie is, niet tijdig weer topfit is, mag Otterspeer diens twee olympische startplekken innemen.

De uiterste datum voor een eventuele vervanging is 7 februari. "In dit geval vervangen we dan een-op-een een schaatser. De vierde man op de 500 meter is Otterspeer en hij is ook een uitstekende schaatser op de 1000 meter". lichtte Koops toe bij de NOS.

Otterspeer greep bij het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) afgelopen week in Thialf net naast een olympisch ticket op de 500 meter. Hij eindigde op 0,04 seconde van wereldkampioen Jan Smeekens, de nummer drie. Op de 1000 meter reed Otterspeer eveneens de vierde tijd.

Olympisch debuut Das
Bij de vrouwen viel Letitia de Jong af. De vriendin van Ireen Wüst nam als nummer drie van de 500 meter in de selectievolgorde de vijftiende en laatste plaats in. De Jong kon niet opschuiven naar de eindselectie van (maximaal) tien rijdsters.

Anice Das, de winnares van de 500 meter, mag op 32-jarige leeftijd als nummer tien van de geschoonde selectievolgorde (tien verschillende namen) nog wel haar olympische debuut maken.

​Ter Mors
Doordat De Jong buiten de olympische selectie bleef, mag Jorien ter Mors starten op de 500 meter. De Nederlands kampioene op deze afstand eindigde bij het OKT in Thialf op de teleurstellende negende plek (38,91).

Op de 1500 meter (vijfde in 1.56,91) bleef de Twentse schaatsster, die nog steeds sukkelt met haar gezondheid, ook onder het vereiste niveau. Daardoor kan ze haar olympische titel in Zuid-Korea op de schaatsmijl niet verdedigen. (ANP)