Abdelhak Nouri
Abdelhak Nouri - © Pro Shots

Familie Nouri: Onderzoek naar mogelijke fouten

6 januari 2018
De familie van Abdelhak Nouri heeft het afgelopen jaar van verschillende medici vernomen dat er mogelijk niet volledig adequaat is gehandeld nadat de Ajacied op het voetbalveld een hartstilstand kreeg.

Daarom heeft de familie letselschadeadvocaat John Beer verzocht hier onderzoek naar te doen. In een verklaring laat de familie zaterdag weten dat onderzoek af te wachten, alvorens conclusies te trekken of uitspraken over de zaak te doen.

Geschrokken
Verder laat advocaat Khalid Kasem weten dat de familie 'erg geschrokken' is van het nieuws dat al in 2014 bij een door de KNVB uitgevoerd onderzoek een hartafwijking bij de speler is geconstateerd. De familie is dit pas recent te weten gekomen, nadat Ajax het medisch dossier had verstrekt. Dit na herhaald verzoek en op uitdrukkelijk verzoek van de familie.

De familie is ervan overtuigd dat Abelhak Nouri dit niet wist. Als de familie dit had geweten was onmiddellijk aangedrongen op diepgaand verder onderzoek, aldus Kasem. “Om vervolgens te kunnen beoordelen wat de aard en risico's van een dergelijke afwijking in combinatie met intensieve sportbeoefening zijn.”

NRC Handelsblad bracht het nieuws over de eerder geconstateerde hartafwijking naar buiten.

Hartstilstand
Nouri kreeg de afgelopen zomer bij een oefenwedstrijd in Oostenrijk een hartstilstand. Hij liep zwaar en blijvend hersenletsel op.

In afwachting van de resultaten van het onderzoek van Beer en de uitkomst van de lopende gesprekken met Ajax wil de familie voorlopig geen verdere mededelingen doen.

Verklaring Ajax
Ajax wil net als de familie van Nouri precies weten wat er is gebeurd met Abdelhak, zo laat de club zaterdag in een verklaring weten. “Het is al enige tijd bij ons bekend dat zij een advocaat hebben ingeschakeld die, net als wij, onderzoek doet”, stelt de club uit Amsterdam. “Wij werken daar vanzelfsprekend volledig aan mee, alles wat wij hebben en weten is aan hen ter beschikking gesteld."

Ajax verstrekt geen inhoudelijke informatie aan derden zoals de media, aangezien het hier om een medisch en dus vertrouwelijk dossier gaat. “Wij hebben goed contact met de familie Nouri en wij communiceren bij voorkeur rechtstreeks met hen”, aldus de club.

Reactie KNVB
Als de KNVB bij medisch onderzoek afwijkingen ontdekt bij voetballers worden de betreffende spelers altijd geïnformeerd. Dit gebeurt volgens een woordvoerder van de bond zowel mondeling als schriftelijk. Ook de club wordt op de hoogte gebracht.

Als een speler ouder is dan zestien jaar hoeft de KNVB niet de ouders te informeren. Dat is aan de voetballer zelf.

De KNVB wil niet specifiek in gaan op de zaak-Nouri. “Of wij bij hem een hartafwijking hebben geconstateerd kunnen we niet zeggen. Wij mogen daar geen uitspraak over doen. Dit valt onder het medisch beroepsgeheim.” (ANP)

Gerelateerd

Stand

Team G P D
1 PSV 5 13 8
2 Ajax 5 12 8
3 Vitesse 5 12 7
4 Feyenoord 5 11 7
5 FC Twente 5 11 7
6 sc Heerenveen 5 10 1
7 FC Groningen 5 7 -2
8 FC Utrecht 4 6 2
9 VVV-Venlo 5 5 0
10 AZ 4 4 0
11 PEC Zwolle 4 4 -1
12 Willem II 5 4 -4
13 Heracles Almelo 5 4 -6
14 RKC Waalwijk 4 3 -5
15 FC Emmen 5 3 -3
16 ADO Den Haag 5 3 -6
17 Fortuna Sittard 5 2 -6
18 Sparta Rotterdam 5 2 -7