Gerald Vanenburg
Gerald Vanenburg - © Pro Shots

Zondag in première, de FOX Sports DOC: 'Gerald Vanenburg in het wild'

11 januari 2018
Zondag 14 januari gaat de FOX Sports DOC 'Gerald Vanenburg in het wild' om 20.30 uur in première op FOX Sports 1.

Ex-topvoetballer en oud-international Vanenburg (53) was dinsdagavond te gast bij De Wereld Draait Door om over het onderwerp in de documentaire te praten: zijn nieuwe hobby en liefde, dierenfokker in Zuid-Afrika.

Vanenburg is tegenwoordig 'game breeder': fokker van onder meer wildebeesten, springbokken en niala’s.

"Ik denk ook wel eens, hoe ben ik daar terecht gekomen?", zei Vanenburg bij DWDD. "Ik was op bezoek bij familie in Zuid-Afrika. We gingen op safari en dat beviel goed. Afrika betekent 'rust' voor mij. In Nederland kon ik amper over straat en dat vond ik wel eens lastig."

Voetbal
Vanenburg heeft het voetbal echter niet uit het hoofd gezet. "Ik mis het nog altijd, maar het leven gaat door, helaas. Voetbal vond ik leuker, maar ik werd te oud en dan houdt het op."

Vanenburg was na zijn actieve carrière ook nog hoofdtrainer. Bij FC Eindhoven en Helmond Sport bijvoorbeeld. "Voetbal is het mooiste om zelf te doen. Trainer zijn is anders. Je bent afhankelijk van de spelers die je hebt. Op een lager niveau had ik daar meer moeite mee. Dat viel tegen."

Toen hij in Zuid-Afrika een auto in moest vluchten vanwege een aanstormend wild beest, legde hij het verband met het voetbal. "Toen dacht ik: 'als ik nu een penalty moet nemen, is dat hetzelfde gevoel'." (FOX Sports)

De FOX Sports DOC 'Gerald Vanenburg in het wild' gaat op zondag 14 januari om 20.30 uur in première op FOX Sports 1