Oranje
Oranje - © Pro Shots

Oranje treft Frankrijk en Duitsland in Nations League

24 januari 2018
Het Nederlands elftal is in de Nations League gekoppeld aan Frankrijk en Duitsland.

Dat is woensdag in het SwissTech Convention Centre in Lausanne door loting bepaald. Oranje treft beide landen twee keer, in een thuis- en een uitwedstrijd. De vier duels zijn in de periode van september tot en met november.

De Nations League is een nieuw toernooi voor Europese voetballanden, dat de vaak weinig aantrekkelijke oefeninterlands vervangt.

Nederland was op basis van de Europese ranglijst nog net ingedeeld in topdivisie A. Die divisie kent twaalf landen, die zijn onderverdeeld in vier groepen van drie teams. Oranje zit in groep 1 van de A-divisie. De vier poulewinnaars uit de A-divisie gaan naar de finaleronde in de zomer van 2019. De landen die als laatste eindigen, degraderen naar de B-divisie.

Regerend wereldkampioen Duitsland voert momenteel de wereldranglijst aan. Frankrijk, verliezend finalist tijdens het laatst gehouden EK, is momenteel de mondiale nummer negen. Nederland neemt plaats 21 in.

De lager dan Nederland geklasseerde landen op de ranglijst zijn ingedeeld in de divisies B, C en D. De winnaar van elk van de vier divisies verdient een startbewijs voor het Europees kampioenschap van 2020.

Omdat het Nederlands elftal nog geen bondscoach heeft, vertegenwoordigden directeur betaald voetbal Eric Gudde, secretaris-generaal Gijs de Jong en teammanager Fernando Arrabal de KNVB tijdens de loting.

De eerstkomende interland van het Nederlands elftal is op 23 maart, vriendschappelijk tegen Engeland. (FOX Sports/ANP)