Bert van Marwijk
Bert van Marwijk - © Pro Shots

Van Marwijk en Van Bommel met Australië naar WK

25 januari 2018
Bert van Marwijk is de nieuwe bondscoach van Australië en zal de 'Socceroos' leiden tijdens het WK van komende zomer in Rusland. Mark van Bommel gaat Van Marwijk assisteren.

Steven Lowy, voorzitter van de Australische voetbalbond FFA, roemt vooral Van Marwijks ervaring. "Dit is een geweldig resultaat voor het Australische voetbal'', aldus de voorzitter.

 

Van Marwijk, die alleen voor het WK is aangesteld, laat op de site van de Australische ploeg weten niet voor spek en bonen mee te willen doen. "Ik wil onze wedstrijden winnen.''

Wereldniveau
Volgens Lowy is Van Marwijk van "wereldniveau'' en al goed op de hoogte van het elftal en de speelwijze. De Nederlander beaamt dat hij bekend is met het Australische team, doordat hij eerder tegen het land heeft gecoacht. "Ik ben ook onder de indruk van de organisatie van de nationale ploeg die de FFA de laatste jaren heeft ontwikkeld.''

Van Marwijk volgt de in november opgestapte Ange Postecoglou op. De geboren Griek had de nationale ploeg van Australië ruim vier jaar onder zijn hoede.

De kwalificatie richting dit WK verliep echter uiterst moeizaam, waardoor de positie van Postecoglou onder druk kwam te staan. Zijn permanente vervanger wordt "in de nabije toekomst'' bekendgemaakt, aldus FFA.

Arnold
Nadat de Australische coach Graham Arnold eerder deze week liet weten niet beschikbaar te zijn als bondscoach groeide de kansen van Van Marwijk, die ook op het lijstje stond van kandidaten.

De oud-bondscoach van Oranje kwalificeerde zich afgelopen jaar met Saudi-Arabië voor het WK, maar stopte als bondscoach omdat hij geen overeenstemming kon bereiken met de bond over de voorwaarden voor een langer dienstverband.

Australië kwalificeerde zich voor de vierde keer op rij voor het WK en speelt in de poulefase tegen Frankrijk, Denemarken en Peru. Van Marwijk treedt in de voetsporen van Guus Hiddink en Pim Verbeek die het nationale team van Australië al eens onder hun hoede hadden.

Van Marwijk leidde het Nederlands elftal in 2010 naar de finale van het WK. (FOX Sports/ANP)