Hakim Ziyech met Erik ten Hag
Hakim Ziyech met Erik ten Hag - © Pro Shots

Speelronde 23: Alle Eredivisie-duels op rij

11 februari 2018
Nog vier duels te gaan in speelronde 23 van de Eredivisie. Ajax krijgt 'angstgegner' FC Twente op bezoek in de Arena, Feyenoord reist af naar Arnhem voor het duel met Vitesse.

Ajax - FC Twente, zondag 12.30 uur
FC Twente lijkt dit seizoen een ware angstgegner voor Ajax. In december wisten de Amsterdammers tot twee keer toe niet te winnen van de Tukkers. In het competitieduel bracht Twente een 0-2 achterstand terug naar 2-2, in de beker werd Ajax na penalty's uitgeschakeld.

FC Twente verloor midweeks met grote cijfers van AZ (0-4) en zag concurrent NAC Breda dik winnen van Heracles. De club uit Enschede wist de laatste drie duels niet één keer te scoren. Ajax boekte een moeizame maar verdiende 4-2 zege uit bij Roda JC.

Twente zal het in de Arena in ieder geval moeten stellen zonder Gertjan Verbeek. De trainer werd door de KNVB voor één duel geschorst nadat hij in de wedstrijd tegen AZ door de scheidsrechter naar de tribune werd verwezen. 

Vitesse - Feyenoord, zondag 14.30 uur
Feyenoord is meestal geen fijne tegenstander voor Vitesse. De Rotterdammers wonnen de laatste vijf wedstrijden van de Arnhemmers, waaronder eerder dit seizoen in De Kuip. Het werd toen 1-0 door een vroege goal van Nicolai Jørgensen.

Vitesse zal zich willen herstellen van de moeilijke avond bij ADO Den Haag (1-0). Feyenoord had donderdag juist een makkelijke avond. De landskampioen won met 3-0 van FC Groningen en na afloop waren alle ogen gericht op Robin van Persie.

De routinier kwam een kwartier voor tijd in het veld en had daarna maar vijftig seconden nodig voor zijn eerste doelpunt sinds zijn terugkeer in Rotterdam.

Excelsior - NAC Breda, zondag 14.30 uur 
NAC Breda revancheerde zich woensdag op ongekende wijze van drie nederlagen op rij door met 6-1 te winnen van Heracles Almelo. De zes doelpunten waren er evenveel als de Brabanders in de zeven daaraan voorafgaande wedstrijden maakten.

Excelsior, dat met 1-0 onderuit ging bij koploper PSV, presteert thuis gek genoeg stukken minder goed dan uit. De Kralingers staan met 25 punten op de elfde plaats, maar als alleen thuiswedstrijden zouden tellen, zou Excelsior laatste staan met slechts negen punten.

FC Groningen - ADO Den Haag, zondag 16.45 uur 
Speelronde 23 wordt afgesloten met de wedstrijd tussen FC Groningen en ADO Den Haag. Groningen doet het over het algemeen prima tegen de Hagenezen: van de laatste vijf onderlinge duels won Groningen er vier, waaronder de klinkende zege van eerder dit seizoen in Den Haag: 0-3.

Of het het kwakkelende Groningen lukt om tegen ADO de eerste zege na de winterstop te boeken, is de vraag. Het elftal van Fons Groenendijk draait namelijk zeer aardig. Mede dankzij de zege op Vitesse van afgelopen donderdag staat ADO achtste in de Eredivisie. (FOX Sports)